Riigikohus asub lahkama eurolepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikohtu üldkogu asub lahendama õiguskantsler Indrek Tedre taotlust tunnistada Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu säte põhiseadusega vastuolus olevaks.

Kõnealune säte võimaldab erandjuhtudel teha stabiilsusmehhanismi liikmesriikidele finantstoetuse andmise kohta otsuseid kiirmenetluse korras riikide 85-protsendilise häälteenamusega.

Teder näeb sellises otsuste tegemise korras vastuolu parlamentaarse demokraatia ja parlamendireservatsiooni põhimõtetega ning riigikogu eelarvepädevusega.

«Sisuliselt võib selline kiirmenetluse korras riikidele finantsabi andmine luua olukorra, et Eesti peab küll rahaliselt panustama, kuid ei saa finantsabi andmist ega selle tingimusi mõjutada,» teatas õiguskantsleri kantselei juba möödunud nädala algul.

Õiguskantsleri osutatud Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu säte on Brüsselis allkirjastatud 2. veebruaril, kuid riigikogu pole seda veel ratifitseerinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles