Noored uudistasid kultuuriakadeemiat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilsel avatud uste päeval käis Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiat uurimas umbes kolmkümmend noort, kellest osa on edasiõppimise otsuse juba langetanud, kuid teised alles otsivad eriala.

«Tahan minna õppima kultuurikorraldust,» ütles Tallinnast rongiga Viljandisse sõitnud üheteistkümnenda klassi neiu Käbi Suvi, kui oli ühisel kogunemisel kõigi kultuuriakadeemia erialade tutvustuse ära kuulanud.

Neiul oli see eriala juba ammu sihikule võetud ning praeguste tudengite esinemine ainult tugevdas tema arvamust.

«Kultuuriakadeemia on jätnud mulle mulje, et siin on kõik vabad ja suhtlevad hästi, on sõbralikud ja abivalmis,» kõneles Käbi Suvi. Samasugune õhkkond valitseb ka tema praeguses koolis, Tallinna vanalinna hariduskolleegiumis.

See, et kultuuriakadeemias õppimiseks tuleb suurest Tallinnast asuda ümber väiksesse Viljandisse, tüdrukut kõhklema ei pane. «Sellepärast tulebki tulla ja õppida kultuuri korraldama, et inimesed jääksid Eestisse ega läheks välismaale. Olen suur Eestimaa patrioot!» lausus ta.

Uurivad mitut kooli

Neiu koolivend, kümnenda klassi noormees Martin Beek tunnistas, et tema pole veel õiget eriala leidnud. «Et Käbi tuli kultuuriakadeemiat uurima, mõtlesin, et tulen ka — äkki on just siin see eriala, mis mulle huvi võiks pakkuda,» selgitas ta.

Kaks kogunemisel tagumisse ritta istunud neiut tunnistasid samuti, et nad ei ole veel kindlat eriala valinud. Kultuuriakadeemias huvitab neid etenduskunstide osakonna töö.
Noorte sõnul tasub lahtiste uste päevadel käima hakata juba varakult, sest siis jõuavad nad gümnaasiumi jooksul üle vaadata mitu kõrgkooli ning oskavad lõpuks parima otsuse teha.

Tudengid süstisid õpihuvi

Noori tervitamas käinud kultuuriakadeemia direktori Anzori Barkalaja jutu järgi näitab hiljuti tehtud uuring, et kultuuriakadeemia õppureid eristab teiste kõrgkoolide omadest teadlikkus erialavalikul. Ligi 90 protsenti selle õppeasutuse lõpetajatest töötab õpitud erialal.

«Loomulikult ei hakka teid keegi siin poputama ja läbi vedama,» hoiatas Barkalaja. «Aga püüame pakkuda teile palju võimalusi, et saaksite ennast parimal moel arendada.»

Oma kogemusi Viljandi kultuuriakadeemias õppimisest jagasid praegused tudengid.

«Miks siia tulla? Peamine põhjus on ikka see, et siin on väga head õppimisvõimalused,» sõnas džässmuusika eriala kolmanda kursuse tudeng Mati Tubli, kes on pärit Viljandist.

«Muusikul on arenemiseks vaja aega, ruumi ja tehnikat. Viljandis on see kõik olemas, lisaks veel väga hea õhkkond ja heal tasemel õppejõud. Tallinnas võid suure melu sisse ära uppuda, kuid Viljandis seda ei juhtu — siin on alati võimalusi esineda ja harjutada,» kõneles ta.

Türi neiu Sänni Noormets, kes õpib pärimusmuusika eriala kolmandal kursusel, nimetas Viljandit ja kultuuriakadeemiat väga inspireerivaks keskkonnaks. «Siin on pärimusmuusika keskus ning alati toimub midagi uut ja huvitavat. Samas on Viljandi kompaktne linn, kus jõuab kõikjale.»

Ka teised tudengid, kes külalistele erialasid tutvustasid, ei olnud kiidusõnadega kitsid. Nende sõnul on kultuuriakadeemia keskkond südamlik ja soe ning õppejõud toetavad. Vaeva tuleb siiski palju näha: õppetöö on vahel lausa nii pingeline, et tuleb ööbida koolimajas või näpistada kodus uneajast öötunde.

Peale ühise kogunemise said huvilised osaleda avatud loengutes ning eri osakondade infotundides, kus tutvustati erialade õppekavu täpsemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles