Maavalitsus lubas bussifirmat trahvida

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppeasutustes algava suvevaheaja tõttu tehakse ümber Viljandimaa bussiliinide sõiduplaan.
Õppeasutustes algava suvevaheaja tõttu tehakse ümber Viljandimaa bussiliinide sõiduplaan. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Hulk õpilasi ja õpetajaid ootas eile tulutult liinibussi, mis pidanuks lapsi Männimäelt sõidutama nii Paalalinna kooli kui maagümnaasiumi. Buss jäi aga tulemata — tänavu juba kuuendat korda.

«Nüüd teeme küll bussifirmale trahvi ära,» sõnas eile keskpäeval Viljandi maavalitsuse ühistranspordi korraldamise eest vastutav Maie Mumm.

Pärastlõunal purunes buss taas ning kalendrisse sai kirjutada juba seitsmenda korra, mil number 2 buss inimesed peatustesse ootama jättis.

Aktsiaselts MTG, kes Atko kirju kandvate bussidega Viljandi linnaliinidel inimesi sõidutab, on saanud maavalitsuse käest nii suuliselt kui kirjalikult sugeda mitu korda. Firmale on liinihäirete eest tehtud märkusi ja ettekirjutusi, kuid olukord pole paranenud.

Asjatu ootus

Nii seisid sõitasoovijad eile hommikul peatustes ja ootasid liinibussi, mis oleks pidanud kell 7.45 hakkama Jakobsoni kooli juurest tulema, sõidutama siis inimesed Männimäelt kõige lühemat teed mööda Paalalinna kooli juurde ja suunduma seejärel maagümnaasiumi suunas.

«Teatri peatuses ootasid kaks õpilast ja üks õpetaja,» kirjeldas «Sakalale» hommikust ootamist üks lapsevanem. Kui üks ootaja bussifirma infotelefonile helistas, öeldi sealt, et buss läks katki ja asendusbussi ei ole.

MTG kohaliku juhataja Tõnu Naari sõnul oli see firmale must päev, sest korraga lagunes mitu bussi. Asendusbuss saadeti hommikul ühele maaliinile ning number 2 buss kadus kella 7.09—8.40 üldse graafikust.

Sõitjate teatel läks buss katki Peetrimõisas ning Viiratsist Jakobsoni kooli teel olevad õpilased jäid sinna omapäi.

Ühe lapse ema kirjelduse kohaselt polnud tal lõpuks muud varianti, kui kutsuda lapsele takso, et ta kooli saaks. «Mind huvitab väga, kas niimoodi hakkabki olema, et kui buss katki läheb, visatakse sõitjad lihtsalt välja ja nad vaadaku ise, kuidas edasi saavad?» esitas ta küsimuse.

Kella poole nelja ajal pärastlõunal pöördus ema uuesti ajalehe poole, sest taas olevat bussi tabanud rike ja siis ei pääsenud laps koolist koju. «Kaks korda päevas taksoarvet ma maksta ei suuda,» oli ema bussifirma peale pahane. Selle juhtumi kohta MTG eile «Sakalale» ja maavalitsusele selgitust ei andnud.

Bussid lagunevad

Busside lagunemise peapõhjus on Tõnu Naari sõnul suur läbisõit.

«Aga üldiselt ei ole meil olukord nii hull, kui oli täna (neljapäeval — toimetus),» kinnitas ta.

Maavalitsuse statistika näitas siiski teistsugust pilti. Ainuüksi sel aastal on MTG andnud teada 12 juhtumist, kus linnaliinibuss on eri põhjustel käigust ära jäänud, ning kuuel korral on häda tabanud just bussi number 2. Kõigist häiretest seitse olid tingitud bussirikkest. Kolmel korral sattus buss avariisse ja ühel korral toppas ummikus.

Paalalinna kooli õppejuhi Janika Kivistiku jutu järgi pole bussidega seotud äpardused veel nii tihedaks muutunud, et nende pärast oleks koolitöö häiritud. Tema sõnul tuuakse suurem osa lapsi kooli üleüldse autoga. «Aga järsku seepärast autoga tuuaksegi, et bussidega on probleeme,» arutles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles