Meie toataimed igatsevad kevadtalvel uut mulda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Jardini lillepoe müüja Ivi Ilvese sõnul on just nüüd õige aeg vaadata üle toalilled, mis vajavad ümberistutamist või mida tahetakse paljundada.
Viljandi Jardini lillepoe müüja Ivi Ilvese sõnul on just nüüd õige aeg vaadata üle toalilled, mis vajavad ümberistutamist või mida tahetakse paljundada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus
22. veebruari «Sakalas»


«Kevad on varsti käes. Aias toimetada on küll veel vara, aga esimese kondiproovina tasuks end aiatööde lainele häälestada toalilli ümber istutades,» ärgitab Viljandi Jardini lillepoe müüja Ivi Ilves.

Spetsialist kinnitab, et praegu tasub üle vaadata need potitaimed, mis vajavad ümberistutamist või mida tahetakse paljundada. Mõnel juhul piisab sellest, kui vahetada välja osa mulda.

Kõige sobivam ümberistutamise aeg on enamikul taimedel veebruari lõpust aprillini, kui nad hakkavad pärast talvist puhkeperioodi taas kasvama. Kas peate need, mis kasvavad teie kodus, kevadel uude potti panema, sõltub nende kasvust, suurusest ja vanusest.

Ümber istutada tuleb kindlasti need, mis on olnud ühes nõus kolm-neli aastat, ja need, mille juured on potist välja kasvanud. Ivi Ilvese sõnutsi tasub seda teha ka noorte kiirekasvuliste taimedega. Samuti on uut potti vaja neil, kelle kasv on muutunud aeglaseks, ja siis, kui muld kuivab kiiresti läbi või juurestik on kerkinud nii üles, et kastmisveele ei ole ruumi. Kui mullapall on juurtest tihedalt läbi kasvanud, on pott samuti ilmselgelt liiga kitsas.

Kui juuri on vähe, siis taim ümberistutamist ei vaja ja selle võib ettevaatlikult endisesse nõusse tagasi asetada.

Spetsialist ütleb, et umbes kaks nädalat enne uude nõusse panekut tuleks taimi väetada ja spetsiaalsete Substrali lapikestega tolmust puhastada või leige veega dušitada.

«Mida tugevam on taim, seda paremini ta «korterivahetusest» taastub,» selgitab asjatundja. Enne istutamist peavad olema valmis pandud muld, õige suurusega potid ja drenaažikihiks sobiv materjal: kruus, kivikesed, kergkruus või savipotikillud.

«Kui valite istutuseks juba varem kasutuses olnud poti, peate seda kindlasti enne kuuma veega pesema ja desinfitseerima. Savianumat tuleb mõne tunni vees leotada, vastasel korral imab poorne materjal kogu taimele mõeldud kastmisvee,» kõneleb Ivi Ilves.

Iseenesest on savipotid tema jutu järgi väga head, sest nendes püsib soodne mikrokliima. Plastnõude eeliseks peab ta seda, et need ei lähe nii kergesti katki ja neid on lihtsam puhastada. Tuleb silmas pidada, et plastnõus kasvavat taime on vaja märksa vähem kasta. Pealegi ei sobi kerge plastpott suurtele taimedele: need võivad koos sellega ümber kukkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles