Teater vahetab uksi ja aknaid maja välisilmet muutmata

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala haldusjuht Ain Alver (vasakul) ja teatrijuht Hillar Sein teatrimaja elektrijaotla ukse lävel. Hiljuti linnavalitsuses ehitusloa saanud soojustamisprojekti järgi lähevad kõik hõredad aknad ja uksed, jaotla omad kaasa arvatud, peagi vahetusse.
Ugala haldusjuht Ain Alver (vasakul) ja teatrijuht Hillar Sein teatrimaja elektrijaotla ukse lävel. Hiljuti linnavalitsuses ehitusloa saanud soojustamisprojekti järgi lähevad kõik hõredad aknad ja uksed, jaotla omad kaasa arvatud, peagi vahetusse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ugala teatri kalmistupoolne külg saab juba sel aastal soojapidavad aknad ning hoone välisilme jääb uuendusest hoolimata endiseks.

Teatri juht Hillar Sein rääkis, et möödunud nädala algul Viljandi linnavalitsusest ehitusloa saanud soojustusprojekti ellu viies ei muutu maja publiku silma jaoks kuigi palju. «Peamiselt märkavad vahet majas töötavad inimesed,» lausus ta.

Riik on projekti elluviimiseks andnud saastekvootide müügirahast 511 293 eurot ning Riigi Kinnisvara aktsiaselts (RKAS), kel on maja ehitustöid puudutavad õigused, koostab praegu ehitushanke korraldamiseks vajalikke dokumente.

Seina selgitust mööda kimbutavad talviti hõredatest ustest ja akendest läbi tungiv külm ja niiskus teatri töötajaid kõvasti. «Sel aastal on talv üsna leebe olnud, aga 2010. aasta talvel oli suurte miinuskraadidega ikka väga külm,» ütles ta.

Külmaallikad kõrvaldatakse

Ugala teatri haldusjuht Ain Alver täpsustas, et kõige rohkem külma hoovab majja elektrijaotla ustest ning kogu hoone kalmistupoolsetest akendest ja ustest. Ning tõepoolest: kui keldrikorrusel elektrisüsteemi ruumide poole jalutada või käsi vastu mõnd hoone idapoolses küljes asuvat aknapiita panna, on tunda tugevat jahedust.

Kinnitatud projekti järgi lähevad kõnealused aknad ja uksed vahetusse. Paigaldatakse ka uued aknalauad ja vett ärajuhtivad plekid.

Samuti rekonstrueeritakse õhkkardinad ning vahetatakse hõõglambid säästupirnide vastu. Suures osas saab uue soojustuse ka teatrihoone katus. Sealjuures tehakse seda nii, et katust ei tõsteta, sest vastasel korral tuleks hoone fassaadile üks rida telliseid juurde laduda ja see rikuks teatrimaja välisilme.

RKAS-i turundus- ja kommunikatsioonijuht Madis Idnurm ütles, et ehitushange plaanitakse välja kuulutada tuleva nädala jooksul ning leping ehitajaga loodetakse sõlmida maikuu alguseks. Kõik tööd peavad Idnurme sõnul olema lõpetatud tänavu novembriks. Prognoositav küttekulude kokkuhoid on kommunikatsioonijuhi ütlemist mööda ligemale kümme protsenti.

Fuajeeaknaid ei vahetata

Ugala suurte fuajeeakende vahetamine jäi asjaosalistega nõupidamise järel soojustamisprojektist välja. Hillar Seina selgituse kohaselt oli siingi põhjus maja välisilme säilitamises ning rolli mängis ka projekti võrdlemisi väike eelarve.

Nimelt tulnuks vahetamise korral ehitada välja ka päästeameti nõutav suitsueraldussüsteem või jagada suurepinnalised aknad horisontaalselt kaheks. Eri variante kaaludes otsustati selle asemel üheskoos, et kõnealuseid aknaid praegu ei vahetata. Seda tehakse siis, kui leitakse raha 2009. aastal valminud ning terve maja rekonstrueerimist hõlmava eelprojekti elluviimiseks.

Sein rääkis, et majanduskriisi saabudes seisma pandud projektile otsitakse raha, kuid vajalike summade saamine pole lihtne ja seetõttu ei ole veel selge, millal ulatuslik ehitus teoks võiks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles