Vabaõhumuuseum tuli fotonäitusega Karksisse

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egeri häärber Eesti vabaõhumuuseumi kogus oleval fotol
Egeri häärber Eesti vabaõhumuuseumi kogus oleval fotol Foto: arhiiv

Üleeile pani Eesti vabaõhumuuseum Karksi kultuurikeskuses üles Mulgi häärbereid tutvustava fotonäituse «Olid ajad, olid majad...».

«See on tõepoolest uhke ja ilus väljapanek,» ütles kultuurikeskuse juhataja Kai Kannistu, kellele avaldas muljet juba seegi, millise hoolega eksponaate üles seati.
«Valgete kinnaste ja loodiga,» kommenteeris ta.

Eri paigusse

Tänavu tähistab Tallinnas endise Rocca al Mare suvemõisa territooriumil asuv Eesti vabaõhumuuseum oma 55. aastapäeva. Algusest saadik on ta pühendunud Eesti maa-arhitektuuri pärandi hoidmisele ja kaitsmisele. Rajatud on ulatuslik endisaegset külaelu tutvustav vabaõhuekspositsioon, mis hõlmab 79 hektari suuruse maa-ala.

Juubeliaastal tahab pealinnas paiknev muuseum tulla rahvale veelgi lähemale, minna ise külla Eesti eri paigusse. Karksi näitus on üks samm sellel teel. Ühtlasi on selline näituste korraldamine muuseumi töötajate sõnul omamoodi tänuavaldus kohtadele, kust on omal ajal hooneid toodud või esemeid kogutud, pildistatud ja joonistatud.

«Mulgimaa on vabaõhumuuseumi tublisti innustanud ja inspireerinud — juba 1950. aastate lõpul koostatud vabaõhuväljapaneku üldplaanis nähti ette ka Mulgimaa suurtalu hoonete ületoomine tervikliku kompleksina, koos sulastemajaga,» rääkis muuseumi teadussekretär Maret Tamjärv.

«1960. aastal uuris siit kandi taluarhitektuuri põhjalikult vabaõhumuuseumi teadur, teenekas etnograaf Gea Troska, kelle ettepanekul valiti ületoomiseks Kerase häärber Penujal,» rääkis Tamjärv. «Paraku on aeg teinud oma korrektiivid, mistõttu on suurtalu hoonetest muuseumis vaid Abja vallast pärit Tõsta talu heinaküün. Küll aga on esindatud Mulgimaa rehemaja, 1860. aastatel ehitatud Ritsu väikekoha eluhoone Paistu valla Tinnukuru külast.»

Kogu pere üritus

Vabaõhumuuseumi näitusekorraldajad on valmis viima väljapaneku teistessegi Viljandimaa paikadesse pärast seda, kui see on Karksi kultuurikeskuses kuu aega üleval olnud.

Enne seda, 17. märtsil oodatakse aga kõiki Karksisse harivale ja meelelahutuslikule kogu pere üritusele «Muuseum tuleb külla». Lapsed saavad aega sisustada kunagiste talulaste laulu- ja osavusmängudega, vabaõhumuuseumi teadusdirektor Heiki Pärt peab ettekande taluarhitektuurist ning lõpuks annab kontserdi muuseumi segakoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles