Varakevadel peibutavad eestlasi Egiptus ja Tenerife

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi märtsis algaval koolivaheajal on hinnad tavapärasest kolmandiku võrra kallimad, on selleks perioodiks kõik Tenerife-reisid välja müüdud.
Kuigi märtsis algaval koolivaheajal on hinnad tavapärasest kolmandiku võrra kallimad, on selleks perioodiks kõik Tenerife-reisid välja müüdud. Foto: Rannar Raba

Viimasel ajal on kohalikud elanikud pidanud Egiptuses tundide kaupa kinni turismibusse ning korraldanud riigis rahutusi. See on muutnud eestlased sinna kanti viivate reiside suhtes mõnevõrra umbusklikumaks.

Eesti välisministeerium soovitas oma hiljutises avalduses Egiptusesse sõitjail püsida turvalisuse huvides turismipiirkonnas ning vältida meeleavaldusi, rahvakogunemisi, Siinai poolsaart ja Iisraeliga piirnevaid alasid.

Sellest tingituna esitatakse nimetatud Lähis-Ida riigi kohta reisibüroodes varasemast rohkem küsimusi.

Reisieksperdi Viljandi büroo juhataja Ülle Küti arvates on meedia maalinud olukorrast hullema pildi, kui asi tegelikult on, ning turismipiirkondades on olukord endiselt normaalne.

«Üks inimene just tuli kohapealt ja tema sõnul oli kõik tavapärane. Aga loomulikult pole mõtet pista oma nina sinna, kus toimub ilmselgelt midagi ohtlikku,» lisas ta, pidades silmas kohalike omavahelisi arveteklaarimisi või muid konflikte.

Ka GoTraveli Viljandi büroo juhataja Kaie Müllerson nentis, et inimesed on uudiseid jälgides mõelnud olukorra ohtlikumaks, kui see päriselt on. Ta tunnistas, et huvi Egiptuse vastu hakkas jahenema juba sügisel.

Ammu välja müüdud

Kui eelnevast võiks arvata, et reisibürood üritavad sellise jutuga täita Egiptuse-reiside rohkeid tühje kohti, siis tegelikult neil seda muret pole: Egiptuse-lennud on juba välja müüdud.

Talve lõpul ja kevade algul pole päikesepuhkust igatseval eestlasel võimalik valida just eriti paljude sihtpaikade vahel. Kui jätta kõrvale Austraalia ning muud kauged ja kallid sihtkohad, on Egiptuse kõrval teine populaarne sihtpaik Tenerife. See on küll püramiidide maast kallim, kuid sinnagi suunduvad reisid on välja müüdud.

Ülle Küti sõnul on Egiptuse sündmuste tõttu huvi Tenerife vastu veelgi suurenenud. Kaie Müllersoni jutu järgi otsitakse Tenerifele minekuks nüüd juba Helsingist väljuvaid reise.

Kui Egiptuse-reisi normaalhind algab olenevalt korraldajast 400—500 eurost ja selle summa sisse kuulub peale lennu ning ööbimise ka toit, siis normaalhinna eest Tenerifele minekuks peab arvestama 600 euroga ning toitu hinna sees pole.

Kuigi märtsis algaval koolivaheajal on hinnad tavapärasest kolmandiku võrra kallimad, on ka selleks perioodiks kõik Tenerife-reisid välja müüdud.

Türgi on odav ja popp

Kevadsuvel, kui Vahemere-äärsetes riikides tõusevad temperatuurid piisavalt kõrgele, lähevad reisihuviliste seas hinda ka sealsed riigid ning mõistagi Türgi ja Kreeka. See tendents on valitsenud juba aastaid. «Türgis käimine on soodsate hindade ja tiheda ühenduse tõttu muutunud eestlasele viimasel ajal nagu suvilasse sõiduks,» nentis Ülle Kütt Reisieksperdist.

Nädalaste Türgi-reiside tavahind algab 400 eurost, aga heal juhul võib viimase hetke pakkumise kätte saada ka vähem kui 300 euro eest.

Nii Türgis kui Vahemere maades eelistatakse rannikuäärseid kuurorte. Hispaania keskossa matkama eriti ei kiputa.

Huvitaval kombel on Kreeka puhul endiselt menukas Kreeta saar, ent selle naabruses asuv ning viis aastat tagasi väga populaarne olnud Santorini on unustatud ja otselende sinna ei tehta.

Suvel on hinnas ka Bulgaaria Varna. Kaie Müllerson peab selle üheks põhjuseks vanemate eestlaste nostalgiat: oli ju kuurort Kuldsed Liivad nõukogude ajal üks lihtsamini ligipääsetavaid välismaa paiku.

Eestist algavaid Euroopa bussireise, mis kümmekond aastat tagasi olid väga levinud, enam peaaegu ei tehtagi. Enamasti sõidetakse lennukiga sihtpaika ning korraldatakse väljasõite kohapeal.

Ülle Küti sõnul on viimastel aastatel näha järjest põnevamaid pakkumisi, mille puhul kohapealne programm on hästi välja töötatud. Lisandunud on huvitavaid paiku, nagu Gruusia, Iisrael ja Madeira. Ka autoreise ei alustata enam Eestist, vaid lennatakse sihtpaika ning renditakse seal kamba peale sõiduk.

Kes tahab minna Euroopast kaugemale, see eelistab nii Müllersoni kui Küti sõnul otsida internetist soodsaid lennupileteid ja panna oma reisi ise kokku. Populaarsematest sihtkohtadest toovad nad esile Tai, India, Madagaskari ja Indoneesia, viimasest eelkõige Bali saare.

Kaie Müllersoni jutu järgi tuntakse, arvatavasti Viljandi ärimeeste rajatud hotelli tõttu, varasemast rohkem huvi ka Kambodža vastu.

Käive on suurenenud

Mõlema reisibüroo juhatajad tunnistavad, et võrreldes varasema ajaga on nende käive kasvanud, hoolimata sellest et üha rohkem kasutatakse reisides online-süsteemi, mis nende tulemustes ei kajastu. Sellest võib välja lugeda, et rännuhuvilised on hakanud masust üle saama.

Seejuures ei ahma eestlased reise huupi, vaid proovivad saada võimalikult soodsat hinda ning klapitavad vajaduse korral hoolsalt kuupäevi kõige soodsamate pakkumistega.

Ülle Kütt peab üheks käibe suurendajaks Soomes töötavaid eestlasi, kes toovad tulu laevapileteid ostes ning realiseerivad siin ka Soomes teenitud raha.

Kaie Müllerson kinnitab sedasama. Tema jutu järgi juhtub sageli, et kuude kaupa Soomes tööl olnud pereisa jõuab hiljem nende juurde tagasi koos perega, et valida puhkusereisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles