Spordikool jäi direktorita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Müür alustas spordikoolis tööd ligi 30 aastat tagasi ja oli üle poole sellest ajast ametis direktorina. Sellest nädalast ta kooli enam ei juhi.
Urmas Müür alustas spordikoolis tööd ligi 30 aastat tagasi ja oli üle poole sellest ajast ametis direktorina. Sellest nädalast ta kooli enam ei juhi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmise nädala lõpul ristusid Viljandi spordihoones linnapea ja kohaliku spordikooli direktori tee. Koolijuht oli alkoholijoobes. Mõni aeg hiljem kirjutas ta lahkumisavalduse.

MARKO SUURMÄGI
HANS VÄRE
sakala@sakalakirjastus.ee


«Ma ei eita seda,» vastas Viljandi linnapea Loit Kivistik küsimusele, kas 17 aastat ametis olnud spordikooli juhi Urmas Müüri lahkumise põhjus oli alkoholijoobes tööl viibimine.

Müür ise ei teinud juhtunust suurt saladust. «Sakalale» tulnud vihje põhjal sattusid linnapea ja purjus koolijuht kokku eelmise nädala reedel. Müür väitis, et reedel ta alkoholi ei tarvitanud. «See oli kunagi varem,» lausus ta. «Pinged olid lihtsalt väga suured, olin pikka aega magamata ja otsisin sellest abi.»

Spordikool ei arenenud

Loit Kivistiku sõnul kirjutas Urmas Müür nädala lõpul ise lahkumisavalduse ja linn hakkab peatselt spordikoolile uut direktorit otsima.

Ehkki ametist lahkumise ettepaneku tegi linnavalitsus Müürile seetõttu, et too oli tabatud töödistsipliini rikkumast, võib seda pidada pigem spordikooli juhi vahetamise ajendiks kui põhjuseks. Nimelt pole linnavalitsus juba mõnda aega olnud rahul spordikooli arenguga. «See on toppama jäänud,» leidis Kivistik.

Linnapea kinnitas, et mitte mingil juhul ei soovi ta spordikooli sulgeda. Samas tunnistas ta, et see vajab muudatusi.

«Näiteks võiks spordikoolis olla 15 spordiala, millest 5—8 oleksid eelisarendatavad,» kirjeldas Kivistik. «Nendel aladel peaksid noori juhendama tipptasemel treenerid ja suund oleks võetud tulemustele, kas või olümpiavõitjate koolitamisele.» Ülejäänud alad peaksid tema sõnul toimima nii, et lapsed saaksid korralikud põhiteadmised.

Et spordikooli uuele tasemele viia, tahab linnapea arengusse kaasata ka maakonna linnad ja vallad. Ta kavatseb teha oma kolleegidele ettepaneku, et valdade põhikoolidesse võiks luua treeningurühmi samadel aladel, mida õpetatakse spordikoolis. Nii oleks võimalik, et kui laps põhikooli lõpetab ja linna gümnaasiumi õppima suundub, saab ta siin spordikoolis sama alaga jätkata.

Urmas Müür tunnistas, et spordikooli vähest arengut on talle varemgi ette heidetud. «Viimased aastad on olnud väga pingelised,» nentis ta. «Heideti ette spordikooli arengu ja personaliga seotud probleeme ning muud nipet-näpet.»

1983. aastal spordikoolis treenerina tööd alustanud ja 1994. aastast direktorina ametis olnud Müür leidis neid süüdistusi kommenteerides, et põhimõtteliselt vastavad need tõele. «Ma olen liiga kauaks sellesse ametisse jäänud. Olen energiast tühi,» tunnistas ta.

Enne treenerina ametisse asumist oli Urmas Müür tipptasemel takistusjooksja ning ta on seni viimane viljandlane, kes on võitnud ümber Viljandi järve jooksu.

Puudu on lapsi ja treenereid

Viljandi on üks väheseid Eesti linnu, kes on säilitanud spordikooli. Paraku on seal mitmel spordialal treeneritest puudus ja seetõttu on kannatanud ka noorte tulemused.

Treenerite nappuse põhjusena on spordiringkondades nimetatud liiga väikest palka. Viljandis on spordikooli treener võrdsustatud huvikooli õpetajaga, mis tähendab, et kui grupis on piisaval hulgal lapsi, on brutopalk madalaima kategooria treeneril 573 eurot ning kõrgeima taseme treeneril 837 eurot kuus.

Loit Kivistiku sõnul pole välistatud, et linnavalitsusel tuleb spordikooli arengu huvides ja vajalikul tasemel treenerite palkamiseks leida lisaraha.

Tänavu pensionile siirdunud korvpallitreeneri Andres Tamme asemele pole suudetud uut juhendajat leida. Ehkki eelmise aasta lõpul oli kandidaat olemas, ei asunud uus treener aasta algul spordikoolis tööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles