Viljandimaa tantsujalad müdistasid Ugalas

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-stuudio neiud esitasid rütmika show-tantsu «Eksamiperiood».
S-stuudio neiud esitasid rütmika show-tantsu «Eksamiperiood». Foto: Matthias Kreisman

Pühapäeva pärastlõunal astus Ugala teatri suurele lavale üle kolmesaja Viljandimaa lapse ja noore, kes näitasid oma oskusi, et pääseda edasi «Koolitantsu» piirkondlikku vooru.

Festivali teema «Tants fookuses» on pühendatud Eesti filmile, mis tähistab tänavu 100. aastapäeva. Korraldajad jagasid viljandimaalastele kiidusõnu, sest siin olevat kõige rohkem filmi teemaga seotud tantse.

Maakondlikus voorus astus üles 15 truppi 337 tantsijaga.

Palju osalejaid

«Koolitantsu» peakorraldaja Mihkel Ernits tõdes, et siinne voor õnnestus. «Viljandimaalt on alati palju osalejaid ja selles mõttes on voor hästi korda läinud. Pühapäeval Ugalas nägin küll palju rõõmsaid nägusid,» kiitis ta.

«Tundub, et Ugala hakkab «Koolitantsule» juba kitsaks jääma, sest paraku ei mahtunud kõik tantsijad saali teistele kaasa elama. Viljandis pole aga ka muud kohta, kus seda korraldada.»

See, et tantsude tase aastati kõigub, on Ernitsa ütlemist mööda normaalne. «Eks see olegi «Koolitantsu» eesmärk, et trupid saaksid üksteist näha ja kogenumaid vaadeldes areneda,» lausus ta.

Trupi Dancecall juhen­daja ja tantsija Randel Pomber, kes tänavu osales «Koolitantsul» neljandat korda, jäi oma sõnul üritusega igati rahule. «Korralduse poole pealt oli algul helitehnikaga probleeme, kuid need said õnneks lahendatud,» rääkis ta. «Hea meel on selle üle, et Dancecalli tüdrukute grupp pälvis preemia. Žürii andis ka meile positiivset tagasisidet, nii et jäime igati rahule.»

Festivalil võistlevad mudilased ning I—III, IV—VI, VII—IX ja X—XII klassi õpilased kuues põhikategoorias: show-tants, estraaditants, vabatants, lastetants, Eesti-teemaline tants ja tänavatants.

Tingimused näevad ette, et kõik festivalil esitatavad tantsud peavad olema noorte ja nende juhendajate omalooming ning esitajateks lapsed ja noored vanuses 4—20 aastat.

Noori tantsijaid hindas viieliikmeline žürii: Villiko Kruuse, Einar Lints, Joel Kotsjuba, Ele Viskus ja Raho Aadla. Kohtunikud jagasid pärast ülesastumiste äravaatamist juhendajatele lahkelt nõu ja soovitusi.

Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakond pani välja juhendaja eripreemia, mille pälvis Jakobsoni gümnaasiumi tantsutrupi Hebe eestvedaja Kertu Alvre. Ta saab auhinnaks valida ühe täienduskoolituse Viljandi kultuuriakadeemiast.

Parimatele eripreemiad

Parima Eesti-teemalise tantsu «Paruni püksid» esitasid Jakobsoni gümnaasiumi rühma Hebe X—XII klassi noormehed. Tantsu autor on Ave Alvre.

Show-tantsude kategoorias said tunnustuse Dancecalli jalgpalliklubi Tulevik tantsutüdrukud kavaga «Naine kinolinal».

Parima tänavatantsupreemia võitis S-stuudio tantsuga «Johhod fookuses».

Truppide endi otsustada jääb, kas nad soovivad tunnuslausest inspireerudes kiigata tantse luues maagilisse filmikunsti maailma või asetavad fookusesse tantsu enda.

Tänavu on «Koolitantsul» 14 maakondlikku vooru, mis lõpevad 19. veebruaril. Seejärel tuleb 18.—25. märtsini neli piirkondlikku vooru. Finaalkontsert on teist aastat järjest Tallinnas Nokia kontserdimajas. Seekord selgub parim 21. aprillil, kui näeb

64 tantsu esitajatelt üle Eesti.

KOMMENTAAR

Mis toimus pühapäeval lava taga

Ugala kõige sügavamates nurkades harjutati tantsu, riietusruumides tehti end ilusaks. Lava taga käis tihe sebimine. Kolm tundi enne lavale minekut polnud kellelgi närv veel sees, ootus aga juba kasvas. Kui esinemine lähemale jõudis, hakkasid peopesad higistama.

Kardeti, et meik ei saa valmis ja tants pole piisavalt hea. Kõige suuremad närveerijad olid siiski kõige pisemad: mudilased ja I—III klassi tantsijad. Mõnele oli see esimene kord minna suurele lavale rohke publiku ette.

Näomaalingud said viimasel hetkel valmis ja seejärel joosti otse lava taha, kus esinejad järjekorras ootasid. Just seal oli kõige suurem närvipundar. Ei olnud näha ühtki tantsijat, kes poleks kartnud või muretsenud. Ka kõige suuremad ja kogenumad tantsijad olid närvis. Aega oli veel vaid mõni hetk ja juba pididki tantsijad minema lavale.

Kui nad sealt maha tulid, oli nende näol näha kergendust ja tahtmist tagasi minna. Mõni pomises enda ette, mis kõik valesti oli läinud, aga treenerid suutsid ainult kiidusõnu jagada. Paljudel tantsijatel oli vaja veel teinegi kava esitada ja riiete vahetamisega läks kiireks, osa näomaalingut tuli maha võtta ja uus asemele teha. Valati ka pisaraid, nii pingelangusest kui halva soorituse pärast.

Riietusruumides valitses kaos. Keegi ei suutnud oma asjade nurka korras hoida, kotid olid laiali. Raske oli oma riideid teiste omadest eristada, sest kõik oli ühes hunnikus. Jumestusvahendid olid vahetusse läinud ning peegleid lebas põrandal ja laudadel. Pika jagamise peale said omanikud oma asjad õnneks kätte.

Kõikidest pingetest hoolimata oli õhtu tantsijatele edukas. Ees seisab pingeline tulemuste ootamine. Poolfinaali saajad pannakse välja 27. veebruaril «Koolitantsu» kodulehele.

Helle-Riin Sõmer,
Jakobsoni gümnaasiumi X klassi õpilane, Dancecalli tantsija

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles