E-maksuametiga koostööd tehes saab raha kiiremini tagasi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud kolme päeva jooksul sai igaüks e-maksuametis tutvuda oma eeltäidetud tuludeklaratsiooniga ja vajaduse korral seda parandada, ent midagi pole katki, kui muudatused jäid eilseks tegemata.

«Enamasti inimesed maksuhaldurile paranduspalveid ei esita ja teevad ise muudatused interneti teel ära,» lausus maksu- ja tolliameti avalike suhete juhi kohusetäitja Anne Osvet ja lisas, et suurem töö käibki online'is. «Eelmise aasta kokkuvõttes oli e-deklareerinute protsent tublisti üle 90, mistõttu paberi peal on üsna vähe tegutsemist.»

«Eelvaatamise ajal saab deklaratsioonilt oma andmed üle kontrollida ja kui on vaja midagi täpsustada, näiteks koolist või organisatsioonist pabereid hankida, jõuab inimene selle enne 15. veebruari korda ajada,» rääkis Osvet.

Ta soovitas enne 15. veebruari, kui deklareerimine lahti läheb, igasugused intressid ja laenud üle vaadata. «Inimene saab pärast selle võrra kiiremini oma raha tagasi.»
Kui deklaratsioon on esitatud e-maksuametis ja andmed ei vaja lisakontrollimist, tagastatakse enammakstud tulumaks viie tööpäeva jooksul pärast deklaratsiooni esitamist, kuid mitte enne 28. veebruari.

«Varasemaks tagasikandeks pole mõtet veksleid välja anda,» lausus Osvet ja lisas, et tulude deklareerimise ajal on ametil üksjagu tegemist. Varasematel aastatel on küll proovitud viie päeva jooksul esimesi tagasimakseid teha, ent õigupoolest on sellega aega suveni.

Üldiselt võib Osveti sõnul aga öelda, et see, kelle deklaratsioon on korras ega vaja järelkontrollimist, saab ka kiiremini raha tagasi. «Eks mingi järjekord teki ikka ja need, kes enne deklareerivad, saavad oma raha enne,» tõdes ta.

Eraldi tasub tähelepanu pöörata igasugustele spetsiifilistele tululiikidele. Väga täpselt tuleks kirja panna välismaal teenitud tulu ning rendi- ja üüritulu. Anne Osveti sõnul võivad seal jääda rippuma võlgnevused. «Need kajastuvad andmebaasides alles sügisel ja siis on asjadel juba keerulisem käik.»

Osvet selgitas, et kui inimene pole veel jõudnud võtta nõutud õiendit või tõendit, näiteks pangast mingi laenu kohta, siis seda saab teha ka pärast 15. veebruari. Ta lisas, et sellisel juhul muutub deklareerijat puudutav info maksu- ja tolliameti mõistes punaseks, mis tähendab, et on tulnud uusi kandeid, aga edasi võtab deklareerimine normaalse pöörde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles