Kavandatav turbakaevandus ümbruskonda ei kahjusta

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbateadlane Mall Orru näitas kaardil kavandatavat kaevandusala, mis on tema sõnutsi madalsoo, kus ei kasva marju ega elutse linde ja loomi.
Turbateadlane Mall Orru näitas kaardil kavandatavat kaevandusala, mis on tema sõnutsi madalsoo, kus ei kasva marju ega elutse linde ja loomi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Uue-Kariste rahvamajas peetud koosolekul lubasid keskkonnaeksperdid ning arendaja, et Vabamatsi küla lähedale kavandatav Leinasoo turbakaevandus ümbruskonda ei kahjusta.

Turbateadlane Mall Orru Eesti geoloogiakeskusest ütles, et kavandatava kaevanduse alal on tehtud põhjalikud uuringud. Kuigi see on inimasustusest eemal metsade ja soode keskel, on ümbruskonna elanikud avaldanud kartust, et nende kaevud võivad kuivaks jääda. Mall Orru kinnitas, et seda kaevandamise tõttu ei juhtu.

«Igaks juhuks võetakse kahe talu kaevud jälgimisele. Kui ootamatult peaks selguma, et veetase langeb, on arendaja kohustatud kaeve süvendama,» rääkis ta.

Samuti on kohalikud elanikud peljanud, et kaevandamisel võib jääda tühjaks Navesti jõkke suunduv 25 kilomeetri pikkune Pale jõgi, mis saab oma veed Leinasoost. Vihmavaestel suvedel on jõgi kohalike hinnangul niigi kippunud kokku kuivama.
Orru jutu järgi kaevandamine jõe taset ei mõjuta.

«Arendajal on kohustus rajada korralikult töötavad settebasseinid. Need tagavad, et kaevandamisel ei satu Pale jõkke turbaosakesi, mis võiks mõjutada jõe elustikku,» selgitas ta. Settebasseinid ja filtrid rajatakse ka kraavide ette ning tänu neile peaks Pale jõkke ja Uue-Kariste paisjärvedesse jõudma heljumita vesi.

Rahva seast tulnud küsimusele, mis saab soos kasvavatest marjadest ning seal elavatest loomadest ja lindudest, vastas ekspert, et tegemist on madalsooga, kus marju ei kasva, samuti ei ole seal linde ega loomi. «Seal on rägastik ja porimülgas,» ütles ta.

Kaevandamisluba taotleb Pärnu osaühing Ideal Investments, kes kavatseb hakata Leinasoo turbamaardla lõunaosas kaevandama kütteturvast Eesti elanike tarbeks. Seda, kuhu turvast täpselt veetakse, arendaja Egon Mirme öelda ei osanud. Ta pidas võimalikuks nii Pärnu kui Tallinna suunda. Igal juhul võtavad ettevalmistused veel mitu aastat. Ta lubas, et koormad sõidavad kõrvalteid pidi ning Uue-Kariste külast läbi ei lähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles