Viljandi poiss hoiab maailmarekordit

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal kinnitas rahvusvaheline veemoto liit viljandlase Henri Fatkini septembris püstitatud JT-250 paadiklassi Eesti rekordi ametlikuks maailma tipptulemuseks.
Sel nädalal kinnitas rahvusvaheline veemoto liit viljandlase Henri Fatkini septembris püstitatud JT-250 paadiklassi Eesti rekordi ametlikuks maailma tipptulemuseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvaheline veemoto liit kinnitas maailma tippmargiks viljandlase Henri Fatkini Pärnus paadiklassis JT-250 välja sõidetud keskmise rekordkiiruse 76,27 kilomeetrit tunnis.


Ehkki Viljandi motospordiklubi Nord liige Henri Fatkin püstitas rekordi juba septembris, jõudis see maailma tabelisse alles sel nädalal.



Ühe Viljandi klubi eestvedaja Tõnis Lauri sõnul kehtis see tulemus esialgu vaid Eesti rekordina.



«Maailmarekordi ründamiseks tuleb täita hulk nõuded ja formaalsusi ning tookord neid Eestis täidetud polnud,» selgitas ta.



Asjaajamine nõudis aega


Eduka võistluse järel kavatsesid viljandlased ametlikult maailmarekordit üritada sügisel Rootsis. Nad olid juba leidnud ka raha nii sõidukulude kui kopsaka osavõtumaksu tarvis, ent sellest hoolimata ei lubanud rootslased neil võistlusel kaasa teha.



«Meie veemoto liidu juhid pöördusid seepeale protestiga rahvusvahelise alaliidu poole ning pika paberite ajamise ja kontrollimise järel otsustati Henri Fatkini tulemus ikkagi maailmarekordina kinnitada,» rääkis Tõnis Laur.



Eesti veemoto liidu andmetel on Viljandi noormehe tulemus läbi aegade 11. eestlase nimel olev tippmark. Neist praegu kehtivaid on kolm: üks kuulub Toomas Metsa ja üks Vjatšeslav Volkovi nimele. Enne Henri Fatkini saavutust uuendasid eestlased maailmarekordit viimati 1984. aastal.



Hooaeg oli eestlastele üliedukas


Veemotospordi kiirusrekordeid üritatakse teha kilomeetrisel sirgel distantsil. See läbitakse kahes suunas ning lõpptulemuseks rehkendatakse sõitja kahe lõigu läbimise keskmine tunnikiirus.



Võistlusklassi JT-250 seni kehtinud rekord 74,18 kilomeetrit tunnis kuulus 2006. aastast norralannale Nena S. Sundele.



Eesti veemoto liidu peasekretäri Kalle Pähna jutu järgi kujunes kogu eelmine võistlushooaeg eestlastele  JT-250 klassis üliedukaks.



«Sten Kalder tuli maailmameistriks, Rasmus Haugasmägi Euroopa meistriks ning Henri Fatkin püstitas maailmarekordi. Lisaks veel eri värvi medalid Euroopa ja maailmameistrivõistlustelt,» loetles ta ning tõdes: «Eesti oli juunioride tulemuste poolest mullu maailma edukaim riik.»



Tõnis Lauri jutust selgus, et suhteliselt uue klubina on Viljandi Nord suutnud noortetöö edukalt käivitada.



«Vanemate veemotospordi harrastajate kõrval osalesid võistlustel kaks noort, Henri Fatkin ja Brandon Timofejev ning sügisel korraldatud klubi tutvustaval päeval tuli noori huvilisi juurde. Praegu teeme tööd selle nimel, et poistele paate juurde soetada,» rääkis ta.



Praegu on klubil kaks noorteklassi paati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles