Paalalinna kool sai neli võõrast õppurit

Tea Raidsalu
, «1leht»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paalalinna gümnaasiumi õpilasvahetuse nädalal on Viljandis külas Kohila gümnaasiumi noored Tessi Ilustrumm (istub) ja Henry Murumaa. Kuressaare gümnaasiumi neiud Minni Meisterson (vasakul) ja Kadri Riis (seisab paremal) rääkisid, et nende koolis saab õppida hiina keelt ning Kadri kirjutas tahvlile hieroglüüfidega «Tere!».
Paalalinna gümnaasiumi õpilasvahetuse nädalal on Viljandis külas Kohila gümnaasiumi noored Tessi Ilustrumm (istub) ja Henry Murumaa. Kuressaare gümnaasiumi neiud Minni Meisterson (vasakul) ja Kadri Riis (seisab paremal) rääkisid, et nende koolis saab õppida hiina keelt ning Kadri kirjutas tahvlile hieroglüüfidega «Tere!». Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Paalalinna gümnaasiumis kestab õpilasvahetuse nädal, mil siinse elukorraldusega on tutvumas kaks Kohila ja kaks Kuressaare gümnaasiumi õpilast ning neli siinset noort on samades koolides vastukülaskäigul.

Paalalinna gümnaasiumi huvijuhi Kaija Mägi ütlemist mööda leiab kolme kooli õpilasvahetus aset teist korda. «Esialgu oli see vaid õpilasesinduste sisene, kuid tänavu kaasasime lapsi kogu koolist,» täpsustas Mägi.

Idee tekkis Kaija Mägi sõnul üle-eelmisel aastal, kui Kohila gümnaasiumi huvijuht tegi ettepaneku, et kolm õppeasutust võiks sõpruskoolidena kokku saada ja üritusi korraldada. Esimest korda kohtuti Kuressaares, seejärel Kohilas ning Viljandis on kogunemine ilmselt tänavu aprillis.

Ettevõtlikud saarlased

Vastus küsimusele, kuidas eri kantide koolid kokku sattusid, on see, et kõigi kolme gümnaasiumi huvijuhid on saarlased. «Mina ja Kohila huvijuht oleme Orissaares samas kooris laulnud ja olen õppinud Kuressaare gümnaasiumis,» täpsustas Kaija Mägi.
Paalalinna koolis on külas Kohila gümnaasiumi XI klassi noormees Henry Murumaa ja IX klassi neiu Tessi Ilus­trumm ning Kuressaare gümnaasiumi X klassi õpilased Minni Meisterson ja Kristi Riis.

Vahetusõpilased käivad tundides, kuid neil pole õppimise ja vastamise kohustust ning ka hirmu, et võõras õpetaja võib kahe panna. Enne Viljandisse tulekut Kohila ja Kuressaare noored omavahel tuttavad ei olnud, kuid nüüdseks on nad juba sõbrunenud. See on kõigile esimene kogemus võõras koolis käia.

«Eile oli meil filmiõhtu, täna teeme koos süüa. Ühel päeval näitasime ajalootunnis oma kooli filmifestivali filme. Tundides me eriti kaasa ei tee, saame lihtsalt vaadelda ja võrrelda,» kirjeldas Minni Meisterson vahetusnädalat.

Henry Murumaa kiitis, et Viljandi on ilus linn. «Oma kooliga ei anna siinset küll võrrelda — oma on ikka parem,» hindas noormees.

Külalised leidsid, et siin on mõni õppeaine sootuks teine kui kodukoolis. Henry Murumaa nimetas filosoofiat, Tessi Ilustrumm joonestamist, Minni Meisterson programmeerimist ning Kristi Riis usundilugu. «Meie koolis aga saab õppida teadustöö aluseid ja hiina keelt,» võrdles Minni Meisterson.

Kuigi tagasi minnes tuleb noortel kõik järele õppida, et klassikaaslastega sammu pidada, kinnitavad nad ühest suust, et see on põnev kogemus ja nad ei kahetse tulekut.

Tugiisikud aitavad

Kohalikud õpetajad olid algul küll toimuvast segaduses, kas külalisi peab hindama ja kas neid võib tahvli ette vastama kutsuda, kuid nüüdseks on sekeldused möödas.

Vahetusõpilastel aitavad siin toime tulla tugiisikud, Paalalinna gümnaasiumi õpilased Krista Koval, Mikk Mihkel Vaabel, Tiina Tubli ja Jaagup Lember.

Krista Kovali sõnul on nende ülesanne vaadata, et külalised ära ei eksiks, leiaksid üles õiged klassid ja jõuaksid tundidesse.

«Hoiatame õpetajaid, et klassis on võõrad,» sõnas Mikk Mihkel Vaabel.

«Samuti tutvustame neile õpetajate kiikse,» lisas Krista Koval.

Paalalinna õpilastest on praegu Kuressaares Hanna Laura Luik XII ja Ralf Sitska XI ning Kohilas Kaisa Mürk VIII ja Kai Liis Lepp XI klassist.

«Nemad on küll väga rahul, peavad blogi ja on kirjutanud, et ei tahagi tagasi tulla. See on tore, et neile meeldib, aga ma loodan, et nad ikka tulevad tagasi,» lausus Kaija Mägi muiates.

Huvijuht pole kuulnud, et mõnes teises Viljandi koolis sellist õpilasvahetust korraldataks.
«Tean, et Kuressaare gümnaasium ja Saaremaa ühisgümnaasium omavahel teevad seda. Otepää õpilaste eestvedamisel on uus programm, mis plaanib üle-eestiliselt õpilasüritusi korraldama hakata — meiegi kool liitus sellega,» rääkis huvijuht.

Krista Koval käis eelmisel aastal Kuressaares vahetus­õpilaseks, see oli samuti veebruaris. «Algul oli tunne, et ma ei julge minna, aga pärast mõtlesin, et see oli elu parim ja lahedaim kogemus. Sain tutvusi juurde ja mõistsin, kui tore on oma klass ja kool ning kui hea on oma voodis magada,» jutustas neiu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles