Kurioosum: Isastel hiirtel on emaste ligimeelitamiseks kindel laul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiirte häälitsused on inspireerinud ka inimest. Nii võib kuulda näiteks telereklaamis: «Piiks, piiks ja raha tuleb!»
Hiirte häälitsused on inspireerinud ka inimest. Nii võib kuulda näiteks telereklaamis: «Piiks, piiks ja raha tuleb!» Foto: loodusvaade.ee

Austria Viini veterinaarmeditsiini ülikooli teadlaste sõnul kasutavad isased koduhiired (Mus musculus) emaste ligimeelitamiseks «seksilaulu».

Teadlaste ütlemist mööda on igal hiirel oma meloodia, mis mõjub emastele nagu romantiline pala, edastab msnbc.com.

Uurijatele on juba mõnda aega teada, et isased hiired teevad lisaks tavalistele häälitsustele veel mingeid ebatavalisi häälitsusi, kuid varem ei seostatud neid emastega.
Uus uuring näitas, et hiirtel on keerulised paaritumishäälitsused, mis sarnanevad linnulauluga.

Teadlased salvestasid majahiirte häälitsused ja mängisid need hiljem väga aeglaselt ette. Nad leidsid, et need meenutavad linnulaulu.

«Hiirte abil saab loomade häälitsusi uurida uue nurga alt. Kes oleks seda varem arvanud?» lausus teadlane Dustin Penn.

Varasemad uuringud on kinnitanud, et looduses elavad isased hiired toovad kuuldavale teatud heli, kui nad emase hiire lõhna tunnevad. Emased aga tulevad isase juurde just selle heli peale.

Nüüd uuriti ehitistes elavate hiirte häälitsusi, nende kestust, ulatust ja kõrgust. Leiti, et isastel hiirtel on teatud heli, millega nad emaseid meelitavad. Samas on igal isasel see väga individuaalne.

Looduses elavatel hiirtel on need «seksilaulud» märgatavalt keerulisemad kui näiteks laborihiirtel.

Sellest uuringust kirjutas väljaanne «Physiology & Behavior».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles