Aialinnud ootavad pakases loendamist

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu nägid vaatlejad kõige arvukamalt rasvatihaseid, keda oli 95 protsendil vaatluskohtadest. Teisel kohal oli rohevint, järgnesid põldvarblane, leevike ja koduvarblane.
Mullu nägid vaatlejad kõige arvukamalt rasvatihaseid, keda oli 95 protsendil vaatluskohtadest. Teisel kohal oli rohevint, järgnesid põldvarblane, leevike ja koduvarblane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Käesoleval nädalavahetusel veedavad linnuhuvilised mitmes Euroopa riigis vähemalt ühe tunni aialinde vaadeldes ning ka Eesti ornitoloogiaühing kutsub kolmandat aastat pargis või aias sulelisi kaema.

«Sel kuul oleme harjunud lugema juba nii ennast kui eluruume — miks mitte ka linnud kokku lugeda,» esitas talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule üleskutse.

Eelmistel aastatel on vaatluse vastu ootamatult suur huvi olnud. Eesti ornitoloogiaühingu andmetel edastas mullu oma vaatluse 1134 linnusõpra 948 kohast. Kokku nägid nad 30 973 lindu 58 liigist.

Suurest valimist hoolimata on Aarne Tuule sõnul meil arenguruumi veel küllaga. Soomes vaatleb talviseid aialinde iga 360. inimene ja Suurbritannias, kust vaatlus mõnikümmend aastat tagasi alguse sai, osaleb iga 120. linnusõber. Eestis käib talvel linde vaatlemas iga 1100. inimene.

Ka ilm soosib käimasolevat linnuvaatlust. «Jaanuari alguseni polnud linde kuskil näha,» lausus Aarne Tuule ja seletas, et suuremate külmakraadidega tulevad sulelised metsast söögimajade juurde ning neid on lihtsam jälgida.

Ornitoloogiaühing toonitab, et vaatlejal pole vaja kokku lugeda, mitu sinitihast vaatlustunni jooksul läbi käis, vaid panna ankeeti kirja see, kui palju oli neid korraga kohal. «Näiteks kui kogu aeg on kolm sinitihast ja ühel hetkel näeb vaatleja korraga viit sinitihast, tuleb kirja panna viis,» selgitas Tuule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles