Repliik: Milleks Männimäe?

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Elmo Riig / Sakala

Tasase pinnavormi tõttu leidub Eestis vähe linnu, kus saab kõrgete hoonete otsa ronimata heita pilku kaugusesse, vaadata, kuidas kilomeetreid eemal metsane silmapiir sinetab või millist helki naaberkihelkonna kiriku torn päikesepaistes ümbruskonnale heidab.

Viljandi on üks neid kohti, pakkudes lossimägedes jalutajatele hingematvalt ilusat vaadet järvele ning linnast ida- ja kagukaarde jäävatele aladele. Maastik on vaheldusrikas ka linna sees, olgu siis tegu Valuoja või Uueveski oru või mõne ajaloolise kalmistuga.

Seda hinnates pean õigeks, et lossimägedes puid harvendatakse ning vaateid avatakse. Linn on nii või teisiti valdavalt inimese käe ja silma järgi sätitud ning pole põhjust, miks peaks parkides laskma võsal lokata.

Ühest ei saa ma siiski aru. Nimelt pidavat praegu käimasolevate raietööde käigus tehtama vaatekoridorid nii, et Männimäe hakkab lossimägedesse Kaevumäele kätte paistma. Milleks!? Mida vaatamisväärset on ühes nõukaaegses paneel­elamute rajoonis? Pigem tuleks teha kõik selle nimel, et need kaks vastandlikku keskkonda teineteisest lahus hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles