Viljandlased sooritavad sõidueksami hästi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväes töötavad arstid saavad õiguse kontrollida juhiloa taotleja tervist.
Kaitseväes töötavad arstid saavad õiguse kontrollida juhiloa taotleja tervist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Autoregistrikeskuse andmete põhjal oli eelmine aasta B-kategooria loa soovijate arvu poolest Eestis rekordiline, kuid Viljandis loa taotlejate hulk pisut vähenes.


Autoregistrikeskuse pressiesindaja Timo Vijar teatas, et eelmisel aastal võeti Eestis sõiduautode kategoorias vastu 40 688 teooria- ja 45 954 sõidueksamit.



«Kokkuvõttes on seda umbes kolm protsenti enam kui aasta varem,» hindas ta. «2007. aastal aga kasvas B-kategooria eksamite arv aasta varasemaga võrreldes lausa hüppeliselt ehk ligikaudu 21 protsenti.»



Sooritamise edukuselt oli Viljandi teooriaeksamites mullu paremuselt Eesti teine ja sõidueksamites keskmisel tasemel. Aasta varasemaga võrreldes jäi teooriaeksamite tegemine samale tasemele ja sõidueksamite tulemused paranesid.



«Üldiselt on Viljandis tehtud teooriaeksamid läbi aastate olnud Eesti paremate poolel ning sõitmisega saavad eksami tegijad hakkama keskpäraselt või õige pisut paremini kui mujal,» ütles Timo Vijar.



Ta tõdes, et B-kategooria sõidueksamite nigelavõitu sooritamine on viimastel aastatel probleem ning aina rohkem sõite ebaõnnestub. Autoregistrikeskusel on tervikuna Eesti statistika olemas viimase viie aasta kohta, maakonniti aasta vähem.



2004. aastal oli õnnestunud sõidueksamite protsent kogu Eestis 69,1, 2005. aastal 68,3, 2006. aastal 63,9, 2007. aastal 60,9 ja 2008. aastal 59,5.



«Kehvad eksamitulemused on tingitud õppegruppide ülekoormatusest ning suurest nõudlusest, sest see mõjutab otseselt õpingute kvaliteeti,» rääkis Vijar. «Oma osa on siin ka õpilastel, kes paraku soovivad juhtimisõigust omandada kergemini ning kiiremini, kui see on reaalselt võimalik. Ei tohiks unustada, et liikluses osalemine on äärmiselt riskantne tegevus ning selleks peab olema väga hästi ette valmistatud.»



Kõige paremini said mullu sõidueksamiga hakkama Võru inimesed — 81,1 protsendil juhtudel. Järgnesid Põlva ja Kuressaare. Kõige kehvemini läks sõitmisega tiheda liiklusega pealinnas: läbi sai vaid 47,3 protsenti eksaminande.


Nii nagu sõidu-, sooritati ka teooriaeksamit kõige paremini Võrus, õnnestumise protsent oli 78,3. Nagu eespool öeldud, järgnes Viljandi ja seejärel Pärnu. Viimane oli Jõhvi 57,2 protsendiga.



Vijar lisas, et keskmine sõidueksami järjekord on autoregistri büroodes praegu kaks nädalat, teooriaeksami järjekorda ei ole. Aasta tagasi oli keskmine sõidueksami järjekord ligikaudu kolm nädalat.


Eestis on välja antud 593 526 B-kategooria juhiluba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles