Viljandi ärikinnisvaras praegu häirivalt suuri auke ei haiguta

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui äärelinnas paikneva Day Offi kaubamaja teine korrus on juba mõnda aega seisnud tühi, siis bussijaama juurde kerkival uuel kaubanduskeskusel kinnisvara vahendajate arvates rentnike leidmisega raskusi ei teki.
Kui äärelinnas paikneva Day Offi kaubamaja teine korrus on juba mõnda aega seisnud tühi, siis bussijaama juurde kerkival uuel kaubanduskeskusel kinnisvara vahendajate arvates rentnike leidmisega raskusi ei teki. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olgugi et Viljandi äärelinnas vaatab mitmel uuel äripinnal vastu tühjus, on kinnisvaravahendajate arvates nõudmine ja pakkumine selles valdkonnas enam-vähem tasakaalus.

Eften Kinnisvarafond on lubanud panna bussijaama kõrvale endise vangla asemele eelseisvaks sügiseks püsti maakonnakeskuse suurima kaubamaja. Esimesed silmaga nähtavad ehitustööd lükati krundil käima aastavahetuse aegu ning kui hoone valmib, on seal kauplustele üüritavat pinda 5300 ruutmeetrit. Suurima tüki, 2000 ruutmeetrit hõivab Rimi hüpermarket.

Kinnisvarafirma Arco Vara Viljandimaa piirkonna juhataja Aime Opermann avaldas veendumust, et omanikel ei teki rentnike leidmisega raskusi, sest huvilisi on palju. «Me küll otseselt sealseid pindu ei vahenda, kuid oleme tulevase keskuse omanikega tihedas kontaktis ning teame, et nad peavad pigem valima, keda võtta ja keda jätta,» rääkis ta.

Et teistesse maakonnakeskustesse praegu uusi suuri ärikeskusi ei ehitata, on Viljandi sattunud mõnevõrra tavatusse olukorda. Ühelt poolt tõdetakse siin, et ostujõulise elanikkonna hulk pigem kahaneb kui kasvab ning äripindadele rentnikke leida on olnud juba mõnda aega üsna raske. Teisalt tunnistatakse, et uue ärikeskuse sünd oli igati ootuspärane ning jäi lihtsalt mõne aasta võrra hiljaks.

Kui võrrelda Viljandit mõne teise samasse suurusjärku jääva maakonnalinnaga, torkab silma, et buumiaegne areng oli siin mõnevõrra ettevaatlikum. Sestap pole Viljandil ette näidata ühtki kaubanduskeskust, mida võiks kõrvutada Rakvere Põhjakeskuse või Kuressaare Aurigaga. Nüüd teeb Sakalamaa pealinn soodsate asjaolude kokkulangemise tõttu loogilise järelehüppe.

«Eks see natuke siinset vett loksuta ja kindlasti jääb mõni praegune kaubamaja ühest või teisest rentnikust ilma, aga et oodata on ka uusi tulijaid, võib arvata, et väga valusat hoopi ei saa keegi,» arutles kinnisvarabüroo Uus Maa Viljandi kontori juhataja Reet Raudsepp.

Ehkki kinnisvarabürood konkreetseid ettevõtteid ei nimeta, peab «Sakala» teada Viljandisse laienemise plaani raamatukaupluste kett Apollo. Räägitud on ka sporditarvete poe Sportland taasavamisest.

Nii nagu Aime Opermann, arvab ka Reet Raudsepp, et pole põhjust karta, nagu jääksid tulevase keskuse ruumid, iseäranis avalikud kaubanduspinnad tühjaks. Rimi on end tema sõnul tõestanud tugeva ankruna ja ka asukoht tuleb väga soodne.

Oma võlu on uudsusel: kliendid hindavad uusi avaraid hooneid, millele on lihtne ligi pääseda nii jalgsi kui autoga. Need tegurid üheskoos meelitavad kokku nii neid kauplejaid, kes juba Viljandis tegutsevad, kui ka selliseid, kes seni pole siin mingil põhjusel tihanud oma esindust avada.

Ehkki leidub erandeid, on kinnisvara vahendajate meelest äripindade nõudmise ja pakkumise vahekord Viljandis enam-vähem stabiilne ja seda ei kõiguta ka uue keskuse avamine. Enamik ruume on nii moodsates hoonetes kui vanalinnas kasutusel.

Tõsi, rendihind on majanduskriisieelse ajaga võrreldes langenud kohati ligi poole võrra. See on andnud võimaluse katsetada: kui mõni äri uksed suleb, leidub üsna pea keegi teine, kes tahab samas kohas õnne proovida. Näiteks avati hiljuti Lossi tänaval endise arvutikaupluse ruumides lillepood.

Hoonetest, mis seisavad osaliselt või täielikult jõude, paiknevad kolm peamist äärelinnas: Day Offi kaubamaja Leola tänava alguses, Unistari autokeskus Tallinna maantee ääres ning omaaegne Eliise kaubamaja Männimäel. Kui esimesed kaks täidavad vähemalt mingil määral algset funktsiooni, siis Eliise kaubamajal pole juba mõnda aega avalikku rakendust olnud.

Reet Raudsepp ennustab kõigile kolmele rentnike ikaldust veel tükiks ajaks, ent Aime Opermann tõstab erandina esile Day Offi. «Seal on probleem olnud pigem selles, et uued omanikud ei ole asjaga innukalt tegelnud: nad on lihtsalt teise korruse välja lülitanud ega ole sinna rentnikke õieti otsinudki,» rääkis ta. «Et mõni huviline, näiteks üks põrandakatete pakkuja on meilt seesuguseid ruume otsinud, oleme Day Offi omanikega dialoogi astunud ja pakume neid edaspidi rohkem välja.»

Opermann tõi heaks näiteks Day Offi kõrval tegutseva Home Gallery, mille teine korrus oli hiljuti samuti pooleldi tühi. Nüüd on see taas täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles