Kümme aastat tasakaalu otsimas

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinesioloog Malle Rausi tööriistade hulka kuulub ka värvilise valguse kasutamine. Rohelisel valguskiirel on tugev tervendav jõud, samuti ergutab roheline suuremeelsust ja vitaalsust.
Kinesioloog Malle Rausi tööriistade hulka kuulub ka värvilise valguse kasutamine. Rohelisel valguskiirel on tugev tervendav jõud, samuti ergutab roheline suuremeelsust ja vitaalsust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kinesioloog on Viljandis inimesi aidanud juba kümme aastat, kuid kindlasti pole paljud selle nimetusega töötegijast sõnakestki kuulnud.

Maasikatega vahukooretort Malle Rausi kabinetis märkis novembri keskel kümne aasta möödumist kinesioloogitöö algusest. Teadaolevalt esimesena sel alal Eestis tegevust alustanud Raus on jõudnud aidata sadu inimesi.

Kõige sagedamini pöördutakse kinesioloogi poole kaua kestnud valuga, millele pole uuringutega selget põhjust leitud. Samuti tulevad kinesioloogi juurde suhtekriisist ja stressist väljapääsu otsivad inimesed. Malle Raus selgitab, et enamasti jõuavad kliendid tema juurde kellegi soovitusel ja soovitajaks on kas arst, psühholoog, psühhiaater, massöör või keegi, kes on juba kinesioloogilt abi saanud.

«Kui inimesed märkavad, et neil pole enam rõõmu ega energiat ja selline olek on kestnud pikemat aega, võib arst neile soovitada antidepressante. Kui aga inimene otsib olukorrast väljatulekuks teisi teid, siis ühe võimalusena võib ta minu juurde sattuda. Oluline on tema enda soov elus midagi muuta,» teab Malle Raus.

Laual siruli

Kinesioloogi vastuvõtul inimene kas istub toolil, lamab massaažilaual või seisab püsti, tehes  liigutusi, mida ette näidatakse.

«Kui inimene minu juurest ära läheb, annan talle kaasa nõuandeid või harjutusi, mida kodus teha, et seansil saavutatud olukorda hoida ja veel parandada. Mingit püsivat tasakaalu pole, sest elu muutub pidevalt, ent tehes individuaalseid energeetilisi harjutusi, suudab inimene hoida end tasakaalule lähemal. Konflikte on meie ümber ikka, aga me saame muuta oma reageeringut neisse ja suutlikkust probleemidega toime tulla.»

Malle Raus selgitab, et lihasetest on vahend, mis aitab inimesele teadvustada, miks ta on parajasti nii jõuetu. Käsi ja jalgu eri moel liigutades uurib kinesioloog neljateistkümne lihase reageeringut, märkides näidud siniste ja punaste nuppudega magnettahvlile.

Testide tulemusena moodustub tahvlile sini-punamummuline energeetiline skeem, mille abil saab kliendile seletada, kust teda vaevav probleem tuleb ja kuhu see võib edasi liikuda.

Malle Rausi tööpäevad erinevad üksteisest juba ainuüksi seetõttu, et abivajajaid on mõnel päeval rohkem, teisel vähem. «Hommikul tegelen kõigepealt iseendaga: energeetiline võimlemine ja enese töökorda seadmine on väga tähtis. Ei saa ju teisi aidata, kui ise tasakaalus ei ole.»

Hällist hauani

Abivajajaid, kes Viljandi kinesioloogilt oma muredele leevendust otsivad, on tulnud igast Eesti nurgast ja neid on olnud igas vanuses hällist hauani. «Minu kõige noorem klient on olnud poolteisekuune laps, kellel oli allergia.»

Enim muresid on pensioniikka jõudnutel ja üsna palju tegeleb Malle Raus teismeliste kooliõpilastega. «Mõnel on raske õppida, teisel halvad suhted õpetaja või kaaslastega. Rõõmustav on hiljem kuulda, kui noorel on uuesti õppimise vastu huvi tekkinud ja suhted paranenud. See saab aga juhtuda vaid siis, kui noor ise on muutustest tõepoolest huvitatud.»

Malle Raus ütleb, et igaüht pole ta saanud aidata. «Kui ema paneb lapsele kinesioloogi juurde aja, lootes teda sedaviisi aidata, ent noor oma probleemi ei tunnista ega taha midagi muuta, pole ka minul õigust sekkuda,» meenutab ta juhtumit, kus saatis seansile tulnud teismelise koju soovitusega tulla tagasi siis, kui too ise soovib oma elus midagi muuta.

«Üsna palju satub minu juurde ka neid, kes on mingi šoki üle elanud. On juhtunud avarii või inimest on rünnatud ning stress on kehasse salvestunud ja osa lihaseid blokeerinud. Selle tulemusena tuntakse sageli suurt segadust, ebakindlust ja hirmu, samuti võivad tekkida hälbed kehahoiakus.»

Tagasiside

Malle Raus pakub, et 99 protsenti tema juures end tasakaalustamas käinutest tunnetavad muutusi. «Alati ei jõuta soovitud tulemuseni esimese seansiga, vahel võtab see kauem aega ja mõnikord võib eesmärk jäädagi saavutamata. Oluline on, et toimuvad siiski mingid muutused ja neid ei tekita mina, vaid inimese enda keha. Mina ainult aitan enesetervenduslikke jõude käivitada.»

Kinesioloog meenutab seansile tulnud naist, kelle vasema käe murtud õlavarreluu ei kasvanud kokku. Naisele oli tehtud mitu operatsiooni, käsi oli teisest kümmekond sentimeetrit lühem ja lahases, ta oli töövõimetu ning teda vaevasid valud. «Pärast seda, kui olin lihasetesti abil naisele teadvustanud, kelle, mille ning millise tema suhtumise ja hoiakuga ta käe paranemine on seotud, andis ta õige pea teada, et luu kasvas kokku.»

Rõõmustavaid tulemusi on Malle Rausi töös palju. Üks õnnestunud juhtumeid, mis palju kliente juurde tõi, oli lülisamba diski väljasopistuse tõttu seljavaludes vaevelnud kliendiga. Talle oli juba kolm operatsiooni tehtud, ometigi polnud need seljavaludele leevendust toonud.

«Ta pidi minema neljandale lõikusele, aga kuulis just enne seda kinesioloogiast ja jõudis minu juurde. Pärast tasakaalustamist läks ta selg paika ja teda polnudki vaja enam opereerida. Kui lihased teevad oma töö ja hoiavad lülisamba tasakaalus, inimene terveneb. Selleks on muidugi vaja ka ise tööd teha.»

Enne klientide saabumist jõuab Malle Raus saata e-kirju ja kutsuda õppida tahtjaid kursusele. Nädalavahetustel õpetab kinesioloog oma oskusi kõigile soovijatele. Eneseabimeetodi omandamisest on kasu igaühele, sest see annab oskuse hoolitseda enda ja lähedaste parema enesetunde ning tervise eest.

«Käed on inimesel alati kaasas ja paljudes olukordades saab igaüks ennast ise nendega aidata,» selgitab Raus, mis kasu meetodi valdamine annab.

Aega ja energiat võtavad ka tõlketöö ja koolituste ettevalmistamine. «Mahukate materjalide puhul kasutan tõlkija abi, sõnastust kontrollin aga ise, et mõtted saaksid terminite kaudu õigesti edasi antud.»

Viimati valmis tal Hollandi kinesioloogi Coby Schasfoorti kursuse «Jõudude mäng» õppematerjali tõlge. Loeng tuleb aprillis ning seal õpetatakse märkama ja mõistma inimese sünnipäraseid andeid. «Teades struktuurseid omadusi, aitab see mõista, kus on pinges suhtes probleem, ja seda mõistes ei pea asju isiklikult võtma ning rünnaku korral vastu ründama. See teadmine annab rahu ja võimaldab ka keerulises olukorras suhtlemist jätkata.»

KINESIOLOOGIA
Kinesioloogia rajas USA kiropraktik George Goodhearth.
• Tervendav puudutus on rakendusliku kinesioloogia põhimeetod, mis võimaldab lihasetestide abil selgitada välja organismile sobivad toiduained, parandada aju ja keha  koostööd, kehahoiakut, suhteid ja mälu ning saada teadlikuks oma hirmudest ja nendest vabaneda.
• Kinesioloogiline lihasetest võimaldab suhelda alateadvusega.
• Inimeses endas on vastused kõigile tema probleemidele ja ainult tema ise teab, mis on talle rohkem või vähem hea.
• Tervendav puudutus pole imemeetod ega asenda haiguse puhul arstiabi.
Allikas: www.kinesioloogia.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles