Ugalas esietendub must komöödia

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Shakespeare’i komöödias mängib hertsogit Arvi Mägi ning Isabellana teeb suurel laval oma esimese peaosa Maiken Schmidt.
William Shakespeare’i komöödias mängib hertsogit Arvi Mägi ning Isabellana teeb suurel laval oma esimese peaosa Maiken Schmidt. Foto: Urmas Volmer

Täna õhtul esietendub Ugala suures saalis William Shakespeare’i «Mõõt mõõdu vastu», mida kirjandusteadlased on pidanud üheks tema tugevamaks komöödiaks.

«Mõõt mõõdu vastu» tõstatab moraaliküsimusi ja püüab arutleda selle üle, mis on millega võrreldav ehk kuidas lepitada eri ühiskonnakihtide inimesi.

Mustaks komöödiaks nimetatud näidendis mõtiskletakse eluliste küsimuste üle: kas on võimalik võrrelda eri inimeste moraalseid ja sotsiaalseid arusaamu ning kas üks patt kaalub üles teise patu.

Üle neljasaja aasta vanune näidend on värske ja vaimukas ka tänapäeval ning võlub oma kauni poeetilise keelega. Armastuse, kire ja kohuse võitlus on puudutanud inimesi igal ajal. Poeetilised ja emotsionaalsed stseenid vahelduvad rämekoomikaga.

«See on see, mida elu meile sageli pakub,» ütles lavastaja Ingo Normet.

Ingo Normetil on see juba kolmas kord sama näidendi juurde tagasi pöörduda. 1979. aastal tõi ta selle lavale Lydia Koidula nimelises Pärnu Draamateatris ehk nüüdses Endla teatris ja 1995. aastal Lappeenranna Linnateatris.

Peaosades on Arvi Mägi, Indrek Sammul ja noor näitleja Maiken Schmidt lavakunstikooli 25. lennust. Teistes rollides astuvad üles peaaegu kõik Ugala näitlejad. Kunstnikutöö on teinud ja põnevad kostüümid kujundanud Liina Unt ning lavastuse originaalmuusika on loonud Olav Ehala.

Näidendi peategelane Hertsog on mängur, kes korraldab Viinis valenime all intriige ja segadusi. Hertsog on hea, lahke, valgustatud juht, kelle ainus viga on selles, et ta ei oska linnas korda hoida ja peab seetõttu ise minema linna olukorraga tutvuma, jättes enda asemel valitsema julma asehalduri Angelo.

Äärmiselt põnevas ja mitmekihilises näidendis on võimalik leida jõulisi seoseid tänapäeva Eesti ühiskonnaga. Hulga eriilmeliste tegelaste elu hakkavad juhtima kirg, armastus, seadused, reeglid ja võim.

LAVASTUS

Ugalas esietendub William Shakespeare’i komöödia «Mõõt mõõdu vastu».
• Lavastaja Ingo Normet
• Kunstnik Liina Unt
• Helilooja Olav Ehala
• Osades Arvi Mägi, Indrek Sammul, Peeter Jürgens, Andres Oja, Aarne Soro, Janek Vadi, Margus Vaher, Tarvo Vridolin, Arvo Raimo, Oleg Titov, Maiken Schmidt (lavakunstikooli 25. lend), Carita Vaikjärv, Kata-Riina Luide, Vilma Luik, Luule Komissarov, Kiiri Tamm ja Anne Valge
Allikas: Ugala

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles