Ugala toob näärikuus lavale kaks esietendust

, avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk «Rabajate» proovist. Istuvad Tanel Ingi (vasakul) ja Meelis Rämmeld, seisab lavastaja Erki Aule.
Hetk «Rabajate» proovist. Istuvad Tanel Ingi (vasakul) ja Meelis Rämmeld, seisab lavastaja Erki Aule. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kahel järjestikusel laupäeval rõõmustab teater uue tüki väljatuleku üle: sel laupäeval esietendub William Shakespeare'i austajate rõõmuks komöödia «Mõõt mõõdu vastu» ning järgmisel nädalal jõuab vaatajate ette Juha Jokela menukomöödia «Rabajad».


William Shakespeare’i komöödia «Mõõt mõõdu vastu» tõstatab mitu moraaliküsimust ja püüab arutleda selle üle, mis on millegagi võrreldav ehk kuidas lepitada eri ühiskonnakihtides elavaid inimesi.

Mõõdetakse, kas ja kuidas on võimalik võrrelda erinevaid moraalseid ja sotsiaalseid arusaamu. Näidendi üks peategelane hertsog on mängur, kes korraldab Viinis valenime all ja valeriietuses kõikvõimalikke intriige ja segadusi.

Hertsog on hea lahke valgustatud juht, kelle ainus viga on selles, et ta ei oska linnas korda hoida ja peab seetõttu ise minema olukorraga tutvuma, jättes enda asemel valitsema julma asehalduri Angelo.

Üle neljasaja aasta vanune näidend on värske ja vaimukas ka tänapäeval ning võlub oma kauni poeetilise keelega. Lavastaja on Ingo Normet, kelle tööd peaks Viljandi publik mäletama veel hiljuti Ugala mängukavas olnud lavastusest «Nii nagu taevas».

Hertsogi rollis saab näha Arvi Mäge ning Angelot kehastab Indrek Sammul.

Esimest korda teeb suurel laval peaosa noor lavakunstikooli 25. lennu lõpetanud näitleja Maiken Schmidt, kelle juhendaja on Elmo Nüganen.

Teistes rollides on peaaegu kõik Ugala näitlejad. Kunstnikutöö tegi ja põnevad kostüümid kujundas Liina Unt ning lavastuse originaalmuusika pärineb Olav Ehalalt. Esietendus on 21. jaanuaril.

Teise jaanuarikuise teatrisündmusena esietendub 28. jaanuaril soome lavastaja ja draamakirjaniku Juha Jokela menukomöödia «Rabajad». Lugu süüvib tänapäeva maailma armutusse töötemposse ja meeletusse konkurentsi.

Jokela tõstab terava huumori ning täpse ja mahlaka dialoogi kaudu esile elu tähtsad väärtused ja selle, kuidas neid kas või imepisikeste tegudega oma argipäeva tuua.

Tegevus toimub väikeses ettevõttes. Peadpööritav töörabamine läheb lahti, kui juhataja naaseb läbipõlemise tõttu võetud pikalt puhkuselt. Ta seatakse fakti ette, et kui kahe ja poole nädala jooksul ei töötata välja mingit tootehitti, liidetakse kahjumis firma kontserniga.

Läheb lahti meeletu ajurünnak, kus tegelased üksteist viimse piirini proovile panevad. Naljaka ja näiliselt lihtsa meelelahutuse kõrval hiilib märkamatult sisse tõsine toon. Kriitika tabab nii ärikultuuri ja mõttetut kontoris konutamist kui paljulubavaid eneseabiõpikuid ja muud niisugust.

Lavastaja Erki Aule sõnul näevad kõik elu eest vaeva, murravad piike ja teevad tööd, aga pruugiks ehk ainult korraks seisma jääda, et märgata: elu ja püsiväärtused on kusagil mujal. Paraku ei ole meil aega neid tähele panna, sest omaenda pisike maailm tundub meile nii suur.

«Tähtis teema on ka tänapäeva meeletu enesekesksus, mille tõttu inimestel pole aega teisi kuulata,» ütles lavastaja.

«Rabajates» mängivad Triinu Meriste, Meelis Rämmeld , Tanel Ingi ja Andres Tabun.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles