Firma peab töötaja surma eest maksma

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta 3. novembri õhtul varises see Mustlas Tiigi tänavale kaevatud kraav niimoodi sisse, et mattis enda alla kaks seal töötanud meest. Üks neist hukkus.
2009. aasta 3. novembri õhtul varises see Mustlas Tiigi tänavale kaevatud kraav niimoodi sisse, et mattis enda alla kaks seal töötanud meest. Üks neist hukkus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tee-ehitusfirma Teede REV-2 peab maksma veidi üle 7400 euro kaks aastat tagasi Mustlas lõppenud traagilise õnnetuse eest, kus üks selle firma töötaja hukkus kraavivaringus.

Firma võttis õnnetuse tekkimises süü omaks ning Viljandi kohtumajas määrati aktsiaseltsile Teede REV-2 töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramisega ettevaatamatusest raske tervisekahjustuse ja inimese surma tekitamise eest 6400 euro suurune karistus.

Kohtukulude katteks peab firma maksma lisaks 1004.70 eurot.

Ohutus oli tagamata

Traagiline õnnetus juhtus Mustlas 2009. aasta 3. novembril, kui sealse teetöö käigus jäid kaks trassi kaevavat töömeest variseva mulla alla. Üks tööline hukkus sündmuskohal. Tänu kohalike päästjate kiirele tegutsemisele suudeti teine mees päästa. Tal diagnoositi lahtine jalaluumurd.

Päästjate selgitusel oli mõlemal varingu alla jäänud inimesel pärast õnnetust pea pinnase alt väljas ning tegemist ei olnud otseselt lämbumisega. Paraku oli killustiku- ja asfaldisegune pinnas tõenäoliselt nii raske ning selle löök nii tugev, et üks kannatanutest suri saadud sisemiste vigastuste tõttu kohapeal.

Süüdistuse järgi ei korraldanud Teede REV-2 Tiigi tänaval vee  ja kanalisatsiooni peamagistraali rekonstrueerimisel töid ohutult. Kohtueelsel uurimisel selgus, et kolme meetri sügavuses kraavis, kuhu töölised pidid laskuma, polnud toestust. Süüdistuse kohaselt ei olnud seal pinnase vajumise vältimiseks tõkestust ja töötajatele anti korraldus tööd jätkata.

Kaks juhti jäid karistuseta

Esialgu oli samas kriminaalasjas esitatud süüdistus ka objektijuht Sergei Popovile ja projektijuht Sergei Balanile.

Nende puhul lõpetati kriminaalmenetlus eelmise aasta viimasel päeval, sest prokuröri hinnangul polnud nendega seotud avalikku menetlushuvi ja süü polnud nii suur kui kolmandal süüdistataval ehk Teede REV-2-l. Popov ja Balan on varem kriminaalkorras karistamata ja nende suhtes polnud karistust raskendavaid asjaolusid.

Popov ja Balan kohustusid riigi kasuks hüvitama 650 eurot ja tasuma kriminaalmenetluse kulud 25 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles