Keskuse rajajale pakuti ligi kaks tuhat nime

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskuse ehitus on alles algusjärgus ning enne kui Tallinna tänava ääres müürid kerkima hakkavad, saab selgeks uue kaubamaja nimi.
Kaubanduskeskuse ehitus on alles algusjärgus ning enne kui Tallinna tänava ääres müürid kerkima hakkavad, saab selgeks uue kaubamaja nimi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajaröövel, Jüri ja Sirje, Kirgla, Käokengä ja Vanglaekspress on vaid üksikud näited nimedest, mida viljandlased on vana vangla asemele kerkivale ärikeskusele pakkunud.

Keskust ehitav Tallinna firma Eften Capital saab nime valida 1197 variandi seast. Kõige enam soovitasid konkursil osalejad panna sellele nimeks Mulgi.

Mulgi edu

Teisipäeva õhtul selgub, kes võidab nimevõistluse ning saab 1000 eurot. Teisele kohale jäänud osaleja võib tasku panna 500 eurot.

Ligi kuu aja jooksul osales võistlusel 796 inimest, kes tegid 2168 pakkumist. Mulgi nime soovitati 79 korda, kuid see ei tähenda, et keskus peaks just sellise nime saama, sest kõik ettepanekud on antud žürii kätte, kes valib suure hulga seast parima.

Võistlusele tuli kõikvõimalikke pakkumisi. Neist levinumad on seotud Viljandi ajaloo ning kõigi keskuse ümber jäävate tänavatega. Väga palju pakkumisi on Mulgi nimega või rõhutavad asjaolu, et samal kohal asus enne kaubanduskeskust vangla.

On ka hulk selliseid variante, mida ärikeskuse nimega ei oskaks esimese hooga seostada. Niisugused nimed nagu Viljavarga, Volquini, Üleprahi, Vokk-Viljandi, Onlain või Igaühe kuuluvad žürii hinnangul naljade, aga mitte tõsiselt kaalumisele minevate nimevariantide sekka.

Eften Capitali projektijuhi Toomas Õuna selgitusel valib iga žürii liige välja kolm paremat nime ja reastab need edetabelisse, kus esikoht annab kolm ja teine koht kaks punkti ning kolmas koht ühe punkti. Siis loetakse punktid kokku ja selgub parim nimi.

Otsus tuleb teisipäeval

Seejärel peab majaomanik kontrollima, kas võitjaks hääletatud nime võib üldse kasutada. Näiteks pakkumiskordade põhjal viiendaks tulnud Sakala keskus ei lähe üldse arutusele, sest see nimi on patenteeritud Viljandi linnavalitsusele ja keegi teine seda kasutada ei tohi.

Suure tõenäosusega võib parimal nimel olla mitu pakkujat ning sellisel juhul otsustatakse võitja teisipäeval loosiga.

Eften Capital on selgitanud, et soovib keskusele panna eestipärase nime ja see ei tohi olla pikk.

Ligi viis miljonit eurot maksma minev kaubanduskeskus peaks Tallinna tänava ääres valmima sügisel. Selle ehitab Saaremaa ehitusfirma Tesman. Uues keskuses on 5300 ruutmeetrit müügipinda, mida on vähem, kui Leola tänaval asuvas sisustuskaubamajas Home Gallery. Uue keskuse suurimaks rentnikuks saab toidukauplus Rimi.

ESIKÜMME

Kümme kõige enam pakutud nimevarianti (nimi ja pakkumiste hulk)
1. Mulgi    79
2. Uku    73
3. Fellin    61
4. Maasika(s)    51
5. Sakala    47
6. Maramaa    43
7. Viljandi    23
8. Hansa    18
9.-10. Vikerkaar(e)    16
9.-10. Lembit(u)    16
Allikas: Eften Capital

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles