Pank saatis surnule teavituskirja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Eelmisel nädalal sai Lehte Nurmsalu Swedbankilt kirja, milles kutsuti pensioniraha just sellesse panka panema, ning sama sisuga kiri tuli ka tema kümme aastat tagasi surnud elukaaslasele August Rullile.


Kirjad saanud naine oli rusutud ja hämmingus.



«Kuidas nii võib? Kust pank neid aadresse võtab?» küsis Lehte Nurmsalu, kui häirivad ümbrikud olid juba mitu päeva laual seisnud. Ta oli vahepeal kuulda saanud, et tema mees pole ainus, keda pärast surmagi panka meelitatakse.


Pangal on oma andmebaas



Swedbanki Viljandi osakonna juhataja Indrek Aasna teadis, et pangast on surnud inimestele kirju läinud.



«Meil on suur andmebaas,» selgitas Aasna. «Kui omaksed pole kliendi surmast teatanud, pole andmeid programmist maha võetud, ehkki konto võib tühi olla.»



Panga seeniorklientide segmendijuht Merike Mikk vabandas kõigi ees, kelle lähedastele on pank kirju saatnud, ja selgitas, et kuna riigi otsus hakata pensione veebruarist võimaluse korral pangakontodele maksma puudutab suurt hulka inimesi, tegid pangad teavitustööd, saates eakatele otsekirja.



Seeniorklientide segmendijuht nimetas äärmiselt kahetsusväärseks, et kirju on läinud ka surnutele. Tema sõnul juhtus see põhjusel, et omaksed kas on unustanud või pole tulnud selle peale, et lähedase surmast peab ka pangale teatama. Rahaasutusel endal pole operatiivset kanalit, et inimeste liikumist jälgida.



Merike Mitt ütles, et lähedased saavad inimese surmast teada anda nii pangakontoris, telefoniga kui kirjalikult, sealhulgas e-kirjaga netipanga kaudu. Paljudel juhtudel esitatakse kontoris surmatunnistus, mis ongi parim teatamise viis.



«Saame inimese konto ja tema pangakaardid sulgeda ainult siis, kui meid on isiku surmast informeeritud,» toonitas pangaametnik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles