Eesti kaitsepolitseiniku tegevust uurib ka Läti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti julgeolekuasutused algatasid kriminaalmenetluse, et uurida kuritegudes kahtlustatava kaitsepolitsei töötaja Indrek Põdra väidetavaid sidemeid Läti kuritegeliku maailma juhtidega.

Läti siseminister Rihards Kozlovskis ütles Läti TV3-le antud intervjuus, et Läti julgeolekuasutused algatasid koostöös Eesti kolleegidega uurimise, selgitamaks välja, kas Lätis elamisloaga elavad Venemaa kodanikud võivad olla seotud Põdra ebaseadusliku tegevusega.

Ajakirjanduse andmetel kohtus Indrek Põder mullu kevadel ja suvel Jurmalas Läti kuritegelikus maailmas tuntud Venemaa kodaniku Vjatšeslav Šestakovi ehk Silvaga. Šestakov on väidetavalt Venemaa kuritegeliku maailma liidri Aslan Usojanini ehk Ded Hassani (Vanake Hassani) esindaja Baltimaades.

Läti siseministri sõnul tuleb Läti õiguskaitseorganitel keskenduda eelkõige Vjatšeslav Šestakovi tegevusele. «Kui on tõendatud, et ta on osalenud ebaseaduslikus tegevuses, tuleb loomulikult tema elamisluba üle vaadata,» ütles Kozlovskis.

21. detsembril vahistatud Põtra kahtlustatakse altkäemaksu võtmises, samas kriminaalasjas on esitatud kahtlustus ka politsei sisekontrolli büroo juhile Meelis Tanielile, kelle vahistamist prokuratuur ei taotlenud. Küll aga vahistas kohus veel ühe kõnealuse kriminaalasjaga seotud isiku, kellel lasub kahtlustus altkäemaksu andmises.

Põtra kahtlustatakse kapo teatel altkäemaksu võtmises oma ametipositsiooni ja talle kättesaadavate andmete ebaseadusliku ärakasutamise eest eesmärgiga mõjutada politsei- ja piirivalveameti ametnike otsuseid süüteo- ja järelevalvemenetlustes.

Samas kriminaalasjas kahtlustatakse ka detsembri keskel lahkumisavalduse esitanud politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli büroo juhti Meelis Tanieli kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises. Samuti kahtlustatakse mitut isikut altkäemaksu andmises.

Riigiprokuratuur alustas kaitsepolitseiameti informatsiooni põhjal kriminaalmenetlust ning tulenevalt menetlusega seotud erisustest andis selle  kaitsepolitseiametile.

Kaitsepolitseinik Indrek Põder uuris «Eesti Ekspressi» andmetel näiteks pronksimässu kriminaalasja ning juhtumit, kus suurärimees Jaan Toots olevat tellinud oma elukaaslase Kati Tootsi salajase jälgimise. Oma magistritöö kirjutas Põder politseikorruptsioonist.
Mõlemad mehed lävisid ajakirjanduse andmetel töö tõttu tihedalt ka tavaelus.

Vanglasüsteemis karjääri alustanud Taniel liikus sealt edasi politseisse, kus tal on õnnestunud töötada mitmel tähtsal ametikohal. Muu hulgas oli ta vahepeal Eesti politsei atašee Moskvas. Viimased aastad juhtis ta politseis sisekontrolli tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles