Kõpu vald lahkus omavalitsuste liidust

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo
Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõpu vald otsustas peatada oma liikmesuse Viljandimaa omavalitsuste liidus.

Vahetult enne jõule kohaliku volikogu heakskiidu saanud otsuse kohaselt tasub Kõpu vald küll 2012. aasta esimesel poolaastal liidu juhtimiskulude katmiseks mõeldud liikmemaksu, kuid otsustab teistes ühistes ettevõtmistes osalemise sõltuvalt sellest, kuidas kulgevad läbirääkimised.

Kõpu vallavanema Tõnu Kiviloo sõnul on omavalitsuste liidust lahkumise mõtteid tema juhitavas vallas veeretatud juba aastaid. Korra on sellekohane eelnõu ka varem volikogu liikmete ette jõudnud. Kui toona õnnestus liidu eelmisel tegevdirektoril Reevo Maidlal volikogu liikmed kohapeal ümber veenda, siis seekord ei võetud uut tegevjuhti Jaan Loogat kuulda.

«Ma ei saa öelda, et liidus osalemine meil rahaliselt konti murraks, kuid et tulemus on umbmäärane ja küsitav, on hind liiga kõrge,» selgitas Kiviloo ning lisas, et Kõpu vald on seni omavalitsuste liidu tegevusse panustanud ligikaudu 10 000 eurot aastas.
Kiviloo märkis, et lahkumisotsust pole põhjust käsitleda lõplikuna. «Peame dialoogi edasi ja kui koosluse tegevus saab paremini eesmärgistatud, on väga tõenäoline, et meie volikogu tühistab oma otsuse,» sõnas vallavanem.

Liidu esimees, Paistu vallavanem Ene Saar nimetas kõpulaste sammu kahetsusväärseks ja rutakaks ning avaldas lootust, et tal endal avaneb peagi võimalus Kõpu volikogu ette astuda ja selle liikmeid ennatlikku otsust parandama veenda. «Tekib olukord, kus Kõpu valib, millistes ettevõtmistes ta osaleb, kuid saab tahes-tahtmata kasu ka nendest asjadest, millele ta õlga alla ei pane. See on nagu sõitmine saanis, mille ees on võõrad hobused,» lausus Saar.

Saar avaldas veendumust, et omavalitsuste liidust on kasu olnud kõigile Viljandimaa valdadele ja linnadele, küsimus on üksnes selles, kas seda osatakse ja tahetakse märgata.

Viljandimaa omavalitsuste liit on maakonna valdade ja linnade vabatahtlik ühendus, mis aitab kaasa maakonna terviklikule ja tasakaalustatud arengule ning esindab siinseid omavalitsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles