Noored õpivad ideid elustama

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast seda, kui noored on Karksi-Nuia noortekeskuses idee välja käinud, lähevad nad tänavatele uurima, mida kohalikud nende mõtetest arvavad.
Pärast seda, kui noored on Karksi-Nuia noortekeskuses idee välja käinud, lähevad nad tänavatele uurima, mida kohalikud nende mõtetest arvavad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Noortekeskustes üle Eesti peetakse vastu nädalavahetust 24 tunni jooksul ideejahti, mis peaks näitama, kuidas oma mõtete teostamiseks raha saada ja need ellu viia.

«Päev algab reede pärastlõunal, ning esmalt genereerivad noored ideid,» rääkis Karksi-Nuia noortekeskuse juhataja Indrek Palu. «Kui kellelgi on juba mingi mõte, saab ta selle välja käia, aga üldiselt peaksid ideed tulema ikka kohapeal.»

Indrek Palu selgitust mööda tahetaksegi noortele sel moel selgitada, kuidas ideest vormub midagi reaalset. 24 tunni jooksul koostatakse ka lihtsustatud projektivorm. «Selle võib siis tulevikus kopeerida reaalse fondi taotlusvormi ning saada teostamiseks ka raha,» rääkis Palu «IDEE 24» eesmärgist.

10. jaanuaril võib taotlused edastada «IDEE 24» projekti rahastaja Euroopa Noored Eesti büroole ning saada nõustamist. Veebruaris on võimalik selle taotlusega oma ideele ka reaalselt raha küsida.

Seda, kas tuleval reedel välja mõeldud ideed ka ühiskonda sobivad, kontrollivad noored laupäeva ennelõunal, kui nad lähevad tänavatele kohalike käest uurima, mida nood asjast arvavad. Palu on oma ütlemist mööda sellist võtet noortekeskuse tegemistes ennegi kasutanud.

Praeguseks on ideejahil osalemiseks registreerunud juba 31 noortekeskust. Suurt huvi on üles näidanud Põlvamaa ning Järva- ja Ida-Virumaa. Viljandimaalt on Karksi-Nuia keskus praegu veel üksi.

«IDEE 24» projekti koordineeritakse Karksi-Nuiast, kuhu selle tarbeks tulevad Euroopa Noorte programmi konsultandid. Teiste noortekeskustega ollakse ühenduses interneti kaudu, sest nii saab näha, mis eri keskustes toimub, ning üheskoos tegutseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles