Koolisport ja pere

Lauri Luik
, Eesti koolispordi liidu president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: Liis Treimann / Postimees

EESTI KOOLISPORDI liidu (EKSL) üks eesmärk on luua noore inimese ning spordi ja tervislike eluviiside vahel kogu elu kestev sõprussuhe. Üha enam kaasame oma sportlikesse tegemistesse ka õpetajaid ja lapsevanemaid — terve pere.

Spordi kaudu tervise edendamiseks pole palju tarvis. Jooksmiseks piisab dressidest ja spordijalatsitest. Mõni ala nõuab rohkem investeeringuid, kuid kõige alus on siiski pealehakkamine. Mu kolleeg olümpiavõitja Erki Nool ütleb selle kohta: «Kõige raskem on diivanilt tõusta, ülejäänu on juba vormistamise küsimus.»

Koolispordis on tähtis roll õpetajal, treeneril ja lapsevanemal, õppekaval ja spordiprogrammil ning mõistagi ka noorel endal ja taristul.

EESTIS ON nii koolides kui spordibaasides suhteliselt head treenimisvõimalused. Viimastel aastatel on riik ja omavalitsused eraldanud sporditaristusse kohalikust ning riigi- ja eurorahast suuri summasid, ent ometi leidub ka amortiseerunud ja kiires korras remonti vajavaid spordisaale. Möödunud kuul Kohtla-Järve koole ja spordiobjekte külastades tõdesin, et sportimiseks on tingimused loodud, kuid mitu objekti vajab kiiret rahasüsti.

Suure hooga arendatakse kergliiklusteid ja terviseradu, mis aitavad kujundada liikumisharjumust. Teatavasti on riik võtnud eesmärgi, et aastaks 2014 on selle harrastuse omaks võtnud 45 protsenti elanikke.

Eesti omavalitsus- ja koolijuhtidega suheldes näen, et nad teevad suuri pingutusi, leidmaks spordiobjektide remontimiseks investeeringuid. Me pingutame koos ja üritame luua 2014. aastal avanevatesse uutesse eurofondidesse ka spordi- ja liikumisharrastuse valdkonna meedet.

MEIL ON küll tublid õpetajad ja treenerid, kuid värsket verd on hädasti tarvis. Leidub nii kooli- ja harrastussportlasi kui tippe, ent õpilaste arv väheneb ning paratamatult kahaneb ka potentsiaal kasvatada maailma paremikku. Kummatigi ei takista vähenev elanikkond meid inimesi spordi juurde juhtimast. Esimese tõuke uute harrastajate tekkeks annab koolisport.

Koolinoorte kaasamiseks on meil Eestis võrgustik ning tublid õpetajad ja treenerid, kes tarvilikku infot õppeasutustes levitavad. EKSL-i võistluskalender on tihe ning sportlikku tegevust jätkub kõigile noortele huvilistele. Korraldatakse nii kohaliku tasandi spordivõistlusi kui üleriigilisi ettevõtmisi. Spordialad hõlmavad meeskonnamänge, orienteerumist, laskmist, ujumist, võimlemist ja kergejõustikku — koguni kardisõitu ja õpetajate võistlusi.

Meie noored sportlased käivad võistlemas ka välismaal. Eestis korraldab EKSL näiteks spordimälumängu «Bumerang», spordimärgiprojekti «Noor lõvisüda», teatevõistluste sarja «Tähelepanu, start!», tervisepäeva «Reipalt koolipinki», suvemänge «Meri ja päike» ning tervisepäeva «Looduse kilomeetrid».

ÕPILASTEL SEEGA tegevusest puudu ei tule, aga kuidas kaasata senisest enam lapsevanemaid?

Sportlikult aktiivne ja terve noor on vanematele kõige vahetum eeskuju. Üks paremaid täiskasvanute kaasamise viise on koostöö suurte rahvaspordiüritustega, mis meelitavad radadele aasta-aastalt üha enam spordisõpru.

Sel sügisel alustasime Jüri Jaansoni Kahe Silla jooksuga ühist projekti, mis toob kokku eri vanuses spordisõbrad. Koos Pärnumaa jääfestivaliga valmib talvemängude projekt, mis on samuti väga osavõtjaterohke: oodatud on kõik koolinoored ja nende vanemad.

EKSL teeb tihedat koostööd spordialaliitudega. Viimastel kuudel on meie poole pöördunud male- ja triatloniliit ning kiirkäijad. Peale praktilise tegevuse plaanime koostada Eesti tuntumate spordisangarite abiga kehalise kasvatuse aluspõhimõtete selgitamiseks interaktiivse teoreetilise õppematerjali. Üritame leida koolispordile rohkem kajastust Eesti meedias.

EKSL-i missioon on luua koolinoortele ja õpetajatele mitmekülgsed liikumisvõimalused ning kaasata sporti ka lapsevanemad. Meil on eesmärk saada aastaks 2014 üldhariduskoolides õppijate seas arvukaima liikmeskonnaga üleriigiliseks spordiühenduseks, mis suudab pakkuda kõigile võrdseid liikumis- ja sportimisvõimalusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles