Ebatäpsus tõi parkimistrahvi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis kell on? Parkija arvates puudub mõni minut kümnest, kontrolöri hinnangul üheteistkümnest.
Mis kell on? Parkija arvates puudub mõni minut kümnest, kontrolöri hinnangul üheteistkümnest. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi kesklinnas parkimistrahvi saanud fotograaf Jaan Pääsuke vihastas kontrolöri peale, sest too oli tema hinnangul parkimiskella valesti tõlgendanud.

Pääsuke jättis oma auto Tartu tänava fotopoe juurde mõni minut enne kella kümmet hommikul ja seadis nõnda osutid paika ka parkimiskella sihverplaadil. Paraku ei lükanud ta väikest seierit täpselt kümnele või selle alla, vaid hoopis üle kümne.

Varsti jalutas mööda Ühisteenuste parkimiskontrolör, kes luges parkimiskellalt välja, et parkimist on alustatud enne kella ühtteist. Ta vormistas viivistasu kell 10.10 ja kirjutas fotograafile välja 7.60 eurot.

Nagu Pääsuke rääkis, astus ta kontrolöri juurde ja selgitas, et ei ole parkimiskorda rikkunud, vaid alles alustas parkimist, kuid kontrolörile need argumendid korda ei läinud.

«Ta ütles vaid, et parkimiskell on valesti pandud,» lausus Pääsuke ärritunult, paiskas kontrolöri kohta õhku vandesõnu ning ähvardas Viljandist minema kolida.

Fotograaf võttis omaks, et parkimiskella väike seier ei olnud päris korrektselt kohal, kuid viitas, et kell oli niigi alles kümme. Tasuline parkimine algab hommikul kell üheksa ja selles piirkonnas võib tasuta parkida kahe tunni jooksul.

«Ma ei kavatse seda trahvi ära maksta,» lisas ta.

Fotograafi tõreleva jutu peale astus ligi lähedal töötav notar Rita Dimitrijev, kelle jutu järgi karistab kesklinna parkimiskontrolör trahviga iga eksijat ega võimalda eksijal selgitusi anda.

«Kui varem parkimist kontrollinud mees tegi oma tööd, et parkimispiirkonnas valitseks kord, siis selle naise eesmärk on vaid trahvida,» lausus Dimitrijev. «Olen olnud korduvalt samasuguse olukorra tunnistaja. See kontrolör on teinud minu büroo ette auto parkinud klientidele trahvi ka kell 9.02 ehk vaid kaks minutit pärast tasulise parkimisaja algust.»

Dimitrijevi sõnul kahjustab kontrolöri töössesuhtumine Viljandi mainet ega peaks andma põhjust linnavalitsusel teda tubliduse eest kiita. Notar viitas linnasekretär Ene Piusile, kes oli parkimiskontrolöri usinust septembris leheveergudel tunnustanud.

Aktsiaseltsi Ühisteenused Lõuna-Eesti piirkonna juht Juta Karjane ütles, et kontrolör ei tee vaieldavas olukorras otsuseid üksnes parkija kahjuks. Tema kinnitust mööda andis kontrolör fotograafile võimaluse aega täpsustada.

«Kõnealusel juhul suhtles kontrolör kohapeal juhiga ning palus kell õigesti panna. Kahjuks lahkus juht sõiduki juurest ega tulnud tagasi,» lausus ta.

Olles fotolt Jaan Pääsukese parkimiskella näitu näinud, ütles Karjane, et esmasel vaatluseks ütleks tema parkimise algusajaks 10.54.

«Osutiga parkimiskellal parkimise algusaega märkides tuleb lähtuda mehaanilise kella tööpõhimõtetest: kellaaja lugemiseks hinnatakse mõlema osuti asukohta,» rääkis ta.

«Väike osuti tuleks parkimiskellal asetada eelmise ja järgmise tunni vahele samasuguses ulatuses, kui on tunni jooksul liikunud minutiseier. Osutiga parkimiskellal algusaega tähistades ei saa lähtuda digitaalse kella tööpõhimõtetest.»

Kirjaliku teate või parkimiskellaga märgitud parkimise algusaja peab sõidukijuht vormistama loetavalt ja üheselt mõistetavalt. Kui sõidukijuht ei ole nõus koostatud viivistasu otsusega, on tal õigus esitada 30 päeva jooksul vaie Viljandi linnavalitsusele.

Karjane lisas, et kontrolöri kuupalk ei sõltu trahvide hulgast, vaid tal on kindel tunnitasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles