Linn annab tasuta korteri

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljatoaline korter, mida Mõisakülas tasuta üürile pakutakse, asub kolmekorruselise maja teisel korrusel.
Neljatoaline korter, mida Mõisakülas tasuta üürile pakutakse, asub kolmekorruselise maja teisel korrusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõisaküla kodulehel seisab kuulutus, et linnavalitsus annab neljatoalise korteri tasuta üürile, mis tähendab, et üürnik tasub ainult kommunaalkulud.

Praegu linnale kuuluva neljatoalise korteri ostsid Mõisaküla linnapea Ervin Tambergi sõnutsi kümmekond aastat tagasi keskealised soome mehed.

«Esialgu nad elasid ka seal ja tasusid arveid, aga siis kadusid ära ja rohkem näole ei andnud, ainult kommunaalvõlad kogunesid,» selgitas linnapea ning lisas, et korter on ka võrdlemisi lagastatud.

Linn jääb miinusesse

Võla suuruseks tiksus ligi 1100 eurot. Nii ei jäänud linnal muud üle kui korter võlgade katteks sundkorras võõrandada. Paraku ei toonud see lahendust, sest kahe aasta jooksul ei ole keegi kõnealuse korteri ostmise vastu huvi ilmutanud. Korter on müügil 1278 euroga. «Kommunaalmakseteks kulub kuus umbes 100, pakasega 130 eurot,» selgitas Ervin Tamberg.

Kinnisvarafirma Arco Vara Viljandimaa piirkonna juhataja Aime Opermann tõdes, et äärealadel nagu Kolga-Jaanis, Võhmas, Karksi-Nuias ja Mõisakülas on nii suuri kortereid müüa keeruline, sest enamasti eelistavad inimesed väiksemaid elamisi, mis on odavamad ja pisemate kommunaalkuludega.

Suuremaid kortereid ostavad Opermanni hinnangul eelkõige lasterikkad pered, kui nad saavad KredExilt laenu. Viimati on tänu sellele omaniku leidnud korterid Karksi-Nuias ja Kolga-Jaanis.

Opermanni tähelepanekut mööda on väiksemates kohtades ikka ette tulnud juhtumeid, kus omanikud pakuvad kortereid, eriti just mitmetoalisi tasuta üürile, et kas või kommunaalmaksete raha tagasi saada.

Võhmas on valik suurem

Kõige elavam on korteritemüük Võhmas, kus on palju korrusmaju. Sinna on Aime Opermanni teada soetanud elamisi Soome kodanikud ja Tallinna pensionärid. Parajasti müüakse Võhmas 26 korterit. Võrreldes Suure-Jaanis pakutava kuue ja Mõisaküla nelja korteriga on seda päris palju.

Mõne aasta eest võõrandati ka Võhmas korter samasugustel põhjustel nagu nüüd Mõisakülas. Soojamajandusega tegeleva Võhma ELKO juhi Rein Varese mäletamist mööda kulus selle müümiseni mitu aastat. Rein Vares tõdes, et linnas on päris palju muret soojaarvete tasumata jätmisega. Ta lisas, et äsja pöörduti kolme suurema võlglasega toimetulekuks inkassofirma poole. Iga juhtum on Varese sõnutsi erinev. Vahel ei ole mõtet korterit võõrandada, sest pangalaen ja kommunaalvõlad võivad olla suuremad kui selle hind, liiati on pangal raha kättesaamiseks eesõigus.

Seda, kui suur on soojavõlglaste mure Mõisakülas, linnapea Ervin Tamberg täpselt öelda ei osanud. «Meil tegelevad kütmisega ühistud. Väga katastroofiline olukord olla ei saa, sest kõiki maju köetakse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles