Kultuurimaja tärkab uuele elule

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Sakala» tegi eelmisel nädalal ringkäigu renoveeritavas Viljandi kultuurimajas ning veendus, et varem kapsasupi järele lõhnanud kulunud hoonet ootab paljutõotav taassünd.

Ehkki rahvatantsijatele mõeldud uhiuus harjutussaal tuleb loodetust kolmandiku võrra väiksem ning noortekeskuse ruumid kipuvad juba ette kitsaks jääma, võib igal sammul tajuda, et arhitekt Raivo Mändmaa on 1950. aastail valminud neoklassitsistlikust majast viimast võtnud. Kokkuvõttes jäävad algset funktsiooni täitma ehk üksnes saalid ja fuajee, ülejäänu saab uue ilme kõrval värske sisu.

Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, võib ehituse lõppenuks kuulutada eeloleva suve keskpaigas. Praeguseks on tööjärg sealmaal, kus ebavajalikud seinad on lammutatud ning uued üles laotud. Ees on taristu paigaldamine ja viimistlemine.

Osaühingu Silindia projektijuhi Vello Veelmaa sõnul sai kultuurimaja õuepoolse juurdeehitisega ligi 700 ruutmeetrit uut põrandapinda. «Ja lisaks annab paremini läbimõeldud ruumiplaan juurde aktiivselt kasutatavat avalikku pinda. See maja on üldse seest palju suurem, kui väljast vaadates arvata võib,» räägib Veelmaa.

Projektijuht tunnistab, et maja seisukord on osutunud arvatust kehvemaks. Näiteks tuli kolmandal korrusel teha ootamatult uued laed, sest vanad konstruktsioonid olid vettinud. Samuti vajas vundament mitmes kohas tugevdamist, sest see kukkus pärast lahtikaevamist kolinal kokku.

Ka linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla tõdeb, et iganädalastele ehitusnõupidamistele on jagunud kuhjaga mõtteainet. «Et maja on halvasti ja materjale kokku hoides ehitatud, oleme pidanud päris palju asju uuesti läbi mõtlema ning ümber tegema. Õnneks on ehitaja tubli ning reageerib kõigele asjalikult ja kiiresti,» selgitab Maidla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles