Holstre-Polli suusateed kosuvad tehislume abiga

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holstre-Polli tervisekeskuses on kunstlume valmistamine korraks seisma pandud ning masinad veavad seda
rajale. Keskuse juhataja Tiit Tammemäe sõnul leiavad lumekahurid aga kohe taas rakendust, sest tehiskatet vajab ka suusastaadion.
Holstre-Polli tervisekeskuses on kunstlume valmistamine korraks seisma pandud ning masinad veavad seda rajale. Keskuse juhataja Tiit Tammemäe sõnul leiavad lumekahurid aga kohe taas rakendust, sest tehiskatet vajab ka suusastaadion. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa suurimas murdmaasuusakeskuses Holstre-Pollis saavad huvilised praegu kasutada ühekilomeetrist kunstlumega kaetud rada ning tasapisi tuleb seal rajakilomeetreid juurde.


Holstre-Polli tervisekeskuse juhi ja rajameistri Tiit Tammemäe jutu järgi on kilomeetripikkune rada juba täies ulatuses kunstlumega kaetud.



«Reedeks loodan ka kahekilomeetrise trassi korda saada. Praegu veetakse sellele lund,» rääkis ta eile.



Tammemäe sõnul jääb kunstlund ootama veel suusastaadion.



«Lund toodetakse staadionil ning veetakse sealt suurte raskete masinatega metsa vahele. Sellepärast pole praegu veel staadioniosa katta saanud,» selgitas ta. «Kui aga millalgi jõutakse seal korralik rajapõhi ette valmistada, saab õhtusel ajal tulede valgel suusatamist nautida kogu distantsil.»



Keskuses on võimalik sõita ka loodusliku lumega viie- ja kolmekilomeetrisel rajal, ent sealne suusajälg pole sama hea kvaliteediga kui tehiskattega täidetu.



«Looduslik lumevaip tundub küll korraliku paksusega olevat, ent see on kohev ning seda pole võimalik masinaga korralikuks rajaks vormida,» kõneles Tiit Tammemäe.



Holstre-Polli tehislumega kaetud suusaradu saab kasutada ka õhtupimeduses. Rajavalgustus töötab esmaspäevast laupäevani kella 16—21.



Tööd ja muresid Holstre-Polli tervisekeskuse juhil jagub, ent rõõmu pakub talle see, et raske vaevaga sisse aetud radasid kasutatakse aasta-aastalt järjest agaramalt.



«Iga aastaga on suusaspordi harrastajaid ja niisama talve nautijaid juurde tulnud,» lausus ta ning pakkus üheks selle põhjuseks asjaolu, et lähiümbruses teist niisugust keskust pole.



Holstre-Polli radade kohta on Tammemäe kuulnud vastakaid hinnanguid: neid on nii kiidetud kui nende üle nurisetud.



«Siunajate suust on kindlasti ka põhjendatud kriitikat kostnud. Kahjuks on aga ööpäevas ainult 24 tundi ja mingi osa sellest peab paraku unele kulutama. Teha oleks Holstre-Pollis kohutavalt palju,» rääkis ta. «Kiire on lumeveo ning radade sissesõitmise ja ettevalmistamisega. Lund on tarvis juurde toota. Samal ajal käib peamaja ehitus.»



Kahe nädala pärast on Holstre-Polli tervisekeskusesse kavandatud hooaja esimene maakondlik võistlus.



«Suure mastaabi ja osalejate arvuga üritusi me peamaja ehituse tõttu tänavu enda korraldada pole võtnud,» nentis Tiit Tammemäe, kes on ühtlasi Viljandi suusaklubi juhi kohustustes. «Üks tähtsamaid mõõduvõtte on siin aga Eesti veteranide murdmaasuusatamise meistrivõistlused, mis peetakse 24. veebruaril.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles