Eakad saavad kõigi mugavustega kodu

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjaliku uuenduskuuri läbinud vanas majas on koha leidnud tavatu konstruktsiooniga mullivann. Viljandimaa Hoolekandekeskuse juhataja 
Matti Zirk demonstreerib ust, mis teeb liikumisraskustega hoolealustel vannimineku mugavaks.
Põhjaliku uuenduskuuri läbinud vanas majas on koha leidnud tavatu konstruktsiooniga mullivann. Viljandimaa Hoolekandekeskuse juhataja Matti Zirk demonstreerib ust, mis teeb liikumisraskustega hoolealustel vannimineku mugavaks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viiratsi lastekodust Viljandi eakate hooldekoduks renoveeritud maja avatakse täna pidulikult ning peagi jõuavad sinna ka esimesed elanikud.

Möödunud sajandi kolmekümnendate aastate lõpul Viiratsi mäe nõlvale ehitatud hoonele pandi korralik soojustus, seal vahetati välja amortiseerunud külmaveetorustik, korrastati kanalisatsiooni- ja küttesüsteem, rajati ventilatsioon ja tulekahjusignalisatsioon ning muudeti ruumijaotust hooldekodu vajadust mööda.

Projekteerimine, ehitamine, omaniku järelevalve ja sisustus läksid maksma miljon eurot. Hoone ehitamise peatöövõtja on aktsiaselts Eston Ehitus.

Ühesed ja kahesed toad

«Meil on ainult ühesed ja kahesed toad,» on sihtasutuse Viljandimaa Hoolekandekeskus juhataja Matti Zirk elanike privaatsusega rahul. «Elu on näidanud, et kaks inimest saavad veel koos hakkama, kolmega tekivad aga juba probleemid, neljast rääkimata.»

Kuigi vana maja oli enne renoveerimist pealtnäha hästi säilinud, osutus esimene mulje siiski petlikuks.

«Seinu ja katusesoojustust maha võttes avanes üsna kurb pilt,» meenutas Zirk. «Paar sarikat oli täiesti katki, osa oli ära mädanenud. Korruste vahelaed olid kõdunenud ja talaotsad mädanenud.»

Vana maja uhkuseks olid kõrged laed. Pärast soojustust on laed varasemaga võrreldes küll veidi madalamal, kuid sellegipoolest võib nende kõrgust mõõta enam kui kolme meetriga.

Põhjaliku uuenduskuuri läbinud hoones on alles ka natuke vana: trepikojas on maas hästi säilinud 70 aasta vanused põrandaplaadid ning ka ajalooline paekivist trepp ja selle metallornamendiga käsipuud on pärit maja ehitamise ajast.

Kõik koos

Renoveerimistööde esimese etapina kerkis juurdeehitis, mis valmis tänavu kevadel. Hooldekodu elanike käsutuses on ka siseõu, kus saab puhata. Avar lift suudab tõsta kuni tonnist raskust ning tema mõõtmed on sobivad selleks, et sinna mahutada inimene koos voodiga. Hooldekodus ollakse liftiga nii rahul, et plaanitakse sellele peagi panna hellitusnimi.

Koos äsja uuendatud vana hoonega on eluruumi 68 hoolealusele. Viljandi elanikele kuulub 57 kohta, ülejäänud on Saarepeedi valla kasutuses. Kompleksis on 16 ühele ning üheksa kahele inimesele mõeldud tuba.

Linnajuhtide kinnitust mööda peaks hoone täielik valmimine võimaldama elukoha ja  hoolduse kõigile Viljandi elanikele, kes seda vajavad.

«Püüame paigutada kõik hooldust vajavad ning seni maakonna eri hooldekodudes olevad viljandlased ühte hoonesse,» oli Viljandi linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Livia Kask uue ehituse valmimisega väga rahul. «Muidugi arvestame ka hoolealuste soove ning jõuga kedagi kolima ei hakka. Uued tulijad paigutame aga juba sinna majja.»

Mahukat projekti rahastati Euroopa Liidu toel, toetuse taotleja ja projekti elluviija on sihtasutus Viljandimaa Hoolekandekeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles