Poliitikute tegevust asus uurima kapo

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokuratuur algatas kriminaalasja, et uurida eilses «Eesti Ekspressis» avaldatud väiteid Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikute Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi tegevuse kohta.

Prokuratuur võttis aluseks karistusseadustiku paragrahvi, mis käsitleb mõjuvõimuga kauplemist.

««Eesti Ekspressi» artiklis «Ärimees: Maksin Raudsele ja Stelmachile üle 600 000 krooni» ilmunud informatsioon viitab võimalikule kuriteole ning selle kontrollimiseks alustas riigiprokuratuur kriminaalmenetlust. Asja hakkab uurima kaitsepolitseiamet,» teatas riigiprokuratuur.

Sellise süüteo eest süüdimõistmise korral võib kohus karistuseks määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Ajalehe avaldatud dokumendid viitavad, et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach soovisid oma mõjuvõimuga kaubeldes teenida 1,8 miljonit krooni, kuid said umbes 600 000 krooni vaheltkasu Tallinna Sadama vara soodsa väljamüügi eest.

«Eesti Ekspress» kirjutab, et 2008. aastal sai lehe allikas, ettevõtja Vladimir Kleiner üllatava ettepaneku, kui Raudne ja Stelmach pakkusid talle osta firma Scantrans aktsiaid väga soodsatel tingimustel. Raudne ja Stelmach pakkusid müügiks seda 18 protsenti, mis polnud veel Vladimir Kleineri ja tema isa Igor Kleineri kontrolli all.

Ootamatu oli ettepanek seetõttu, et Raudne ja Stelmach polnud aktsiate omanikud, vaid need kuulusid hoopis riigifirmale Tallinna Sadam.

Vladimir Kleiner väitis lehele antud usutluses, et pärast seda, kui Tallinna Sadama nõukogu oli otsustanud Scan­transi aktsiad soodsatel tingimustel talle müüa, maksis ta Raudsele ja Stelmachile Stelmachi elukaaslasele Liina Tammele kuuluva nõustamisfirma Fox Trade kaudu üle 600 000 krooni.

Kleineri ja Tamme firma vahel sõlmitud nõustamislepingu järgi, mille koopia «Eesti Ekspress» avaldas, pidanuks tulemustasu Tallinna Sadama nõukogu otsusel tehtava aktsiatehingu eest olema 1,8 miljonit krooni. Paraku Kleiner seda raha alanud majanduslanguse tingimustes kokku ei saanud, Scantransi aktsiad jäid isale-pojale

Kleineritele Tallinna Sadama poolt üle andmata ning praeguseks on Scantrans pankrotis.
Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach pöördusid ajalehe väidete kontrollimiseks Põhja ringkonnaprokuratuuri. Indrek Raudne väitis, et ta ei ole ühelgi moel nimetatud tehingu ettevalmistamisel osalenud.

Stelmachi sõnul vastab tõele ainult see, et Liina Tammele kuuluv äriühing on nõustanud aktsiaseltsi Scantrans omanikke ettevõtte väärtuse hindamisel ning Tallinna Sadamale kuulunud Scantransi aktsiate omandamisega seotud tehingu dokumentatsiooni ettevalmistamisel.

Eelmise nädala kolmapäeval tõusis teravalt päevakorda elamislubade teema. ETV saade «Pealtnägija» avaldas siis, et IRLi kuuluvad poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach hangivad oma ettevõtete kaudu Vene uusrikastele Eesti elamislube.

Indrek Raudne loobus pärast skandaali puhkemist riigikogu liikme kohast ning Nikolai Stelmach Tallinna linnavolikogu saadiku kohast. Raudne lahkus lisaks riigikogule ka erakonna eestseisusest ja Tallinna piirkonna juhatusest. Nikolai Stelmach lahkus Eesti Raudtee nõukogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles