Kaks mulki pälvis aasta vabatahtliku tiitli

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves tunnustas homse vabatahtlike päeva puhul Eesti silmapaistvamaid vabatahtlikke.
President Toomas Hendrik Ilves tunnustas homse vabatahtlike päeva puhul Eesti silmapaistvamaid vabatahtlikke. Foto: Presidendi kantselei

Eesti vabatahtlike tunnustamisürituse patroon president Toomas Hendrik Ilves avaldas pühapäeval Kadriorus tänu kümnele vabatahtlikule. Kaks neist on pärit Viljandimaalt.

Tunnustamisürituse projektijuhi Kaisa Ilvese sõnul on 86aastase Erna-Elise Neimanni vabatahtlik panus Mulkide Seltsi edendamisesse ja mulgi keele säilitamisesse asendamatu. Ta kutsus ellu Mulgi Murde ringi, kogus ning kirjutas üles 1215 lauset "Mulgikiilsid ütlemisi" ja on avaldanud mulgi murdekeeles artikleid Mulkide Almanakis, ajalehtedes «Sakala», «Mulke Sõna» ja «Ütsainus Mulgimaa».
66aastane Leili Nael on andnud vabatahtlikuna olulise panuse kohaliku elu edendamisse, alustades Karksi-Nuia Aianduse ja Mesinduse Seltsi juhatamisest ja lõpetades rahvatantsurühma Mari eestvedamise ning Mulgi Häärberi taastamisega.
Lisaks kahele viljandimaalasele said aasta vabatatliku tiitli Rauno Avel, Jarmo Idavain, Maite-Margit Kotta, Kuldar Käsper, Ülle Olli, Margus Press, Aino Suviste ja Ina Tepp. Lisaks tunnustati vabatahtlike juhendajaid Piret Ehavaldi ja Svetlana Varjunit.
«Teie olete kaitsevall ükskõiksuse ja hoolimatuse vastu,» ütles president Toomas Hendrik Ilves, vabatahtlikele, kellest noorim on 20- ja vanim 86aastane. «Südame sunnil ja vabal tahtel organiseerunud vabakond on see vajalik kaitsemehhanism, mis hoiab meie ühiskonna avatuna ja tervena, aitab kodanikel kaasa rääkida ja riiki paremaks muuta, hoolida oma riigist.»
Riigipea meenutas, et Eestis on tugevad vabakondlikud traditsioonid, mida ei suudetud hävitada ka kõige pimedamatel ja raskematel aastatel ning siin on palju tublisid seltse ja ühinguid.
Töötajate vabatahtlikkust enim toetanud organisatsiooniks osutus tänavu Eesti Advokatuur, kes on loonud vabakonnaga pikaajalise ja strateegilise koostöö pakkudes pro bono õigusabi Heateo sihtasutuse toetavatele ühendustele.
Vabatahtlike tunnustamiseks esitatud 73 ettepaneku seast valis laureaadid välja komisjon, kuhu kuulusid lisaks Vabatahtliku tegevuse arenduskeskuse nõukojale 2010. aastal tunnustatud vabatahtlik Riina Varts ning ministeeriumite ja vabariigi presidendi kantselei esindajad.
Tunnustamiskomisjoni liige Jon Ender tõdes, et mõned meist on vabatahtlikud kord aastas, teised aga tegutsevad pidevalt.
«Sel aastal soovime tunnustada just professionaalidest vabatahtlikke ja tööandjat, kes töötajate väärtuslikku kompetentsi nende tööajast pakub,» sõnas Ender.
Tunnustamise kohta leiab lisainfot veebilehelt www.vabatahtlikud.ee, kus saab tutvuda kõigi laureaatidega.
5. detsember on rahvusvaheline vabatahtlike päev ning ühtlasi tähistatakse tänavu Euroopa vabatahtliku tegevuse aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles