Arst hakkab õpetajaid vaktsineerima haiglas

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel nädalal jõuavad Viljandi haiglasse maakonna õpetajatele mõeldud tasuta vaktsiinidoosid. Kuidas need sealt õpetajateni peaksid jõudma, on veel lõplikult otsustamata.
Järgmisel nädalal jõuavad Viljandi haiglasse maakonna õpetajatele mõeldud tasuta vaktsiinidoosid. Kuidas need sealt õpetajateni peaksid jõudma, on veel lõplikult otsustamata. Foto: Elmo Riig / Peeter Kümmel («Sakala»)

Viljandi haigla juhatuse esimees Ülle Lumi kinnitas, et haigla on valmis küll õpetajaid kollatõve vastu vaktsineerima, kuid arst selleks üldjuhul väljasõite tegema ei hakka.

Haiglajuhi Ülle Lumi selgitust mööda on eriarsti aeg liiga väärtuslik selleks, et tööandja saaks lubada tal maakonna koolides ringisõitmist. Esialgse kokkuleppe kohaselt kuni neli väljasõitu arst siiski teeb.

Kuidas lahendab haigla olukorra, et Viljandimaal ei oleks 1. jaanuaril 345 õpetajast vaktsineeritud ainult sadakond, sest ülejäänud ei jõudnud haiglasse?

Haigla ei saa endale võtta inimeste vastutust oma tervise eest. Meil on ravija ja terviseedendaja roll, mis seisneb informeerimises ja selgitamises. Haigla ei saa vastutada terve kogukonna tervise eest.

Terviseedendusliku poole pealt korraldasime perearstidele loengu ja elanikele infopäeva ning propageerime nii vaktsineerimist kui kätepesu.

Oleme veendunud, et õpetajad leiavad võimaluse käia õppetöövälisel ajal vaktsineerimas. Maavalitsus ja ehk ka omavalitsused saaksid siin aidata transpordiga.

Õpetajatele on leitud kollatõvepuhangu ajal haiguse ennetamiseks vaktsiin ning on ka 345 õpetajat, kes tahaksid end vaktsineerida lasta. Paraku pole seni selge, kuidas vaktsiin haigeteni jõuab.

Tegemist on ebatavalise olukorraga. Leitud on väga hea lahendus ehk soodusvaktsiinid pedagoogidele. See lahendus jäi esialgu poolikuks, sest logistika ei olnud lõpuni läbi mõeldud.

Eestis kehtib seadus, mille järgi tegelevad vaktsineerimisega pere- või kooliarstid ning terviseamet korraldab järelevalvet.

Haigla ehk erakorralise meditsiini asutus tegeleb vaktsineerimisega vaid erakorralistel juhtudel, näiteks loomarünnaku korral.

Mida haigla praegusel juhul teha saab ja teha kavatseb?

Me ei saa kedagi eriarstiabist saata maakonda õpetajaid süstima. Haigla eriarst on selleks lihtsalt liiga kallis.

Rääkisime oma nakkustõrjearstiga ja saime kokkuleppele, et ta võtab õpetajaid vastu haiglas ning haigla võtab enda kanda registreerimise, kabineti kulud ja arsti ületunnitasu. See läheb haiglale maksma ligi 3200 eurot.

Oleme jõudnud ka kokkuleppele, et arst võiks ette võtta kaks väljasõitu maakonda ja käia nendes koolides, kus on palju end vaktsineerida soovijaid. Kaks korda kuu jooksul kõikidesse koolidesse jõuda me endale lubada ei saa.

Miks peab sellega tegelema just arst? Iseenesest on ju tegemist lihtsa süstiga, millega saaks hakkama iga kooliõde.

Vaktsineerimisega on seotud teatud riskid ning on haigusi ja ravimeid, millega koos on vaktsineerimine vastunäidustatud. Õde teeb küll süsti, aga vastutus on arstil ja praegusel juhul ka haiglal kui teenuse pakkujal.

Lisaks kaasnevad vaktsineerimisega kulutused. Kuigi vaktsiin on tasuta, on protseduuri läbiviimiseks vaja nii meditsiinilisi tarvikuid kui vaktsineerimispasse, mis tuleb spetsiaalselt tellida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles