Büroo kutsub aegsasti uut passi taotlema

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oli kodakondsus- ja migratsioonibüroo Viljandi teeninduses kõik rahulik, kuid mõne kuu pärast on pilt teine.
Eile oli kodakondsus- ja migratsioonibüroo Viljandi teeninduses kõik rahulik, kuid mõne kuu pärast on pilt teine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kodakondsus- ja migratsioonibüroo andmetel aeguvad järgmisel aastal 16 000 viljandimaalase isikut tõendavad dokumendid ning seega on karta dokumenditaotlejate tulva.

2012. aastal kaotavad korraga kehtivuse Eesti Vabariigi välja antud kümneaastase kehtivusega passid ja isikutunnistused ning esimesed viieaastase kehtivusajaga dokumendid.

Mõtlemapanevad arvud

Kodakondsus- ja migratsioonibürood valmistuvad dokumenditaotluste järsuks tõusuks üle Eesti ning soovitavad pika ooteaja vältimiseks uue dokumendi taotleda juba praegu.

«16 000 dokumenti aeguvad meie maakonnas järgmisel aastal, ülejärgmisel aastal on see arv juba 23 000,» ütles Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo Viljandi teeninduse vanem Merike Lees. «2014.

aastal saab ümber 18 000 dokumendi kehtivusaeg. Igal juhul ennustame klientide arvu hüppelist kasvu kevadel. Praegu ei ole meil küll veel mingit buumi.»

Lees märkis, et detsembrikuus ja jõulude paiku ajavad asju enamasti vaid need, kellel on uue dokumendiga kohutavalt kiire. Sama vaikne on tema kogemuste põhjal ka jaanuaris.

«Märtsis tuleb lastel koolivaheaeg ning arvata võib, et veebruarist läheb juba väga tihedaks,» lausus ta. «Loodame siiski, et saame oma jõududega hakkama.»

Kui taotlejate hulk peaks kriitiliselt suureks kujunema, tuleb prefektuuris leida töö tegemiseks lisajõude.

Büroo soovitab oma dokumentide kehtivusaega kontrollida ja esitada uue dokumendi saamiseks taotluse umbes kuus kuud enne selle kehtivusaja lõppemist.

Oodata ei tasu

Dokumendi kättesaamiseks tuleb arvestada kuni 30päevase ooteajaga. Seetõttu ei tasu ootama jääda, mil dokument kehtivuse lõplikult kaotab. Uue dokumendi saamise taotluse võib esitada ka siis, kui olemasoleva kehtivuse lõpuni on veel aega.

«Kindlasti ei tasu seda viimasele minutile jätta ning me soovitame sellega tegelema hakata juba pool aastat enne kehtivusaja lõppu,» koputas Lees inimestele südamele. «Praegu me suudame dokumendid väljastada kõigest paari-kolme nädalaga, aga kevadel seda enam ilmselt lubada ei saa.»

Kõigil, kes soovivad esitada uue dokumendi saamise taotluse, tuleb muretseda endast värske foto, kaasa võtta isikut tõendav dokument, sularaha või panga deebetkaart riigilõivu tasumiseks ning tulla kohalikku teenindusse.

15aastastel ja vanematel Eesti kodanikel on võimalik uue ID-kaardi saamiseks taotlus esitada ka posti või e-kirja teel. Dokumendi kättesaamiseks tuleb siiski teenindusse tulla. Seevastu passi ei ole posti ega e-posti teel üldjuhul võimalik taotleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles