Repliik: Rahapelgurid

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahaga on üldiselt nii, et seda kas on või ei ole. Kui naine tahab majas remonti teha, siis ta küsib mehe käest, kas neil selle jaoks raha on. Mees ütleb siis vastavalt «ei, meil pole selleks raha» või «jah, meil on remondiks piisavalt raha». Lihtne ju.

Keerulisemaks läheb asi, kui raha teemal võtavad sõna poliitikud või ametnikud. Siis järsku paistab sõna «raha» olevat sama taunitav kui vanadel eestlasel hundi õige nime järgi kutsumine.

Kui vanasti eelistati hundist rääkides kasutada sünonüüme «hallivatimees», «metsakutsu» või «võsavillem», siis raha asemel kostavad poliitikute suust pidevalt väljendid «ressursid» ja «rahalised vahendid». Viimati sai sellist tulevärki näha telesaates «Foorum», kus arutati, kas üliõpilase perel ikka on ressursse õpinguteks ja ülikoolil rahalisi vahendeid reformide elluviimiseks.

Ei tea, kas koju minnes ütlevad need inimesed oma pojale, kes tahab uut arvutimängu: «Kahju, pojake, aga meil ei ole praegu selle kulutuse tarbeks  ressursse.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles