Paistu luulepreemia pälvis Andres Ehin

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Preemia on Andres Ehinile suur tunnustus, sest ta peab Salme
Ekbaumi ja Minni Nurmet eesti luule tähtsateks edendajateks.
Preemia on Andres Ehinile suur tunnustus, sest ta peab Salme Ekbaumi ja Minni Nurmet eesti luule tähtsateks edendajateks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paistu valla esindajad andsid eile Minni Nurme ja Salme Ekbaumi mälestuseks loodud koduluulepreemia luuletaja Andres Ehinile.

Auhinna kätteandmist tunnistasid Paistu rahvamaja saalis eakate klubi liikmed, kes pidasid seal oma igakuist üritust. Nende ette astusid kaugelt kohale sõitnud Andres Ehin ja tema abikaasa, poetess Ly Seppel, kes oli 2003. aastal sama preemia esimene laureaat.

Andres Ehin pälvis tänavuse žürii tähelepanu septembrikuu «Loomingus» ilmunud luuletsükliga, millest paistis eriti silma luuletus «Õnnis videvik». Paistu raamatukogu juhataja Vivika Virgu kandis selle sealsamas saalis ette.

«Tahame oma preemiaga tunnustada kodu, kodukanti ja sellest kirjutavaid luuletajaid,» rõhutas Paistu valla kultuurijuht Piia Mänd, kui lillekimbu ja 130 euro suuruse preemia luuletajale kätte andis.

Tunnustus tegi rõõmu

«Mul on hea meel, et olete mu loomingut meeles pidanud,» ütles Andres Ehin oma tänukõnes. «Eriti tähtis on see, et tegemist on Salme Ekbaumi ja Minni Nurme nimelise preemiaga, sest mõlemad olid tugevad eesti luule edendajad.»

Andres Ehin meenutas, et tänu kirjamehele Leo Anveltile avanes tal 1960. aastatel Tartus mitu korda võimalus Minni Nurmega kohtuda. «Õhtud Tähtveres Anvelti, Minni Nurme ja tihti ka Artur Alliksaare seltskonnas olid sageli väga inspireerivad.»

Ta luges ette mitu luuletust, millest mõni tõi saalis olijate näole muige.

Oma viimatiste tegemiste hulgas mainis Andres Ehin hiljuti valminud luulekogu, mis pole veel trükis ilmunud. «Aga osa selle kogu luuletusi jõudsite juba ära premeerida selle põhjal, mis «Loomingus» ilmus,» lisas ta naeratades.

Luuletus üllatas

Viieliikmelise žürii liige Ülo Võsar tunnistas oma sõnavõtus, et see on tema esimene kohtumine Andres Ehiniga, kuigi ta on luuletajast kuulnud palju nii ülikooliaastatel kui hiljemgi.

«Minni Nurme ja Salme Ekbaumi koduluulepreemia anti talle eelkõige üllatuse eest,» selgitas Ülo Võsar. «Andres Ehin on seni olnud sürrealist. On väga tore, et ta on asunud puhta realismi teele ja mitmekesistab niimoodi oma loomingut.»

Paistu raamatukogu juhataja Vivika Virgu sõnul hoitakse koduluulepreemia andmisega Viljandimaal Paistu kihelkonnas Aidu vallas Kiini talus sündinud Minni Nurme ja Salme Ekbaumi mälestust. Õed, kes olid luuletajate ja proosakirjanikena tuntud Eestis ja mujalgi, puhkavad Paistu kalmistul.

Ühtlasi soovitakse selle ettevõtmisega tunnustada koduluule loojaid ja ergutada neid tegevust jätkama.

Preemiale võivad kandideerida kõik ühe aasta jooksul ilmunud koduteemalised luuletused või luulekogud. Nende autorid võivad olla eesti luuletajad, kes elavad Viljandimaal või kaugemal.

Paistu vald tunnustas koduluuletuste loojaid kaheksandat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles