Mulgimaa liitmist välja ei öeldud

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi vallavolikogu istungil, millel osales regionaalminister Siim Valmar Kiisler, ei kujunenud välja selget seisukohta, kas omavalitsused peaksid ühinema Suur-Mulgimaaks.
Karksi vallavolikogu istungil, millel osales regionaalminister Siim Valmar Kiisler, ei kujunenud välja selget seisukohta, kas omavalitsused peaksid ühinema Suur-Mulgimaaks. Foto: Erakogu

Karksi vallavolikogu istungil, millel osales regionaalminister Siim Valmar Kiisler, ei kujunenud välja selget seisukohta, kas omavalitsused peaksid ühinema Suur-Mulgimaaks.

Karksi vallavolikogu esimehe Hendrik Aguri sõnul andis koosolek võimaluse laiemalt mõelda.

Mulgimaa tuleviku planeerimist olid peale Karksi volikogu liikmete ja vallavanema arutama tulnud Pärsti ja Tarvastu esindajad.

«Seda teemat tuleb päevakorral hoida,» toonitas Hendrik Agur ja tõi näite, et tavapärane on olukord, kus neli valda soovivad ühineda, aga kui üks neist puiklema hakkab, laguneb kõik koost.

Regionaalminister soovitas Aguri ütlemist mööda volikogu istungil ühinemisega kohe pihta hakata, kas või kahe vallaga.

«Tihti pidurdavad liitumisprotsessi kohalike omavalitsuste juhid,» vahendas volikogu esimees regionaalministri seisukohta. Kiisler oli selgitanud, et kui liitunud naabervallad hakkavad eraldi jäänuga võrreldes edu saavutama, mõistab selle omavalitsuse rahvas isegi, kas liitumata jätmise põhjus on üldine või vallajuhi isiklikust seisukohast tingitud.

Kiisler rääkis volikogu istungil ka sellest, et Euroopa ekspertide hinnangul on Eesti omavalitsused eriti väikesed ja selline mudel ei ole jätkusuutlik, kuid riigil selget seisukohta pole ja sunniviisilist liitmist ei kavandata.

«Minister ei tule meile näpuga näitama, millised vallad võiksid ühineda, selles peame ise mõistlikkuse printsiibil kokkuleppele jõudma,» ütles Hendrik Agur. Ta lisas, et liitumisprotsessis on tähtsuselt esikohal majanduslikud kalkulatsioonid ning teisel kohal partnerid, kellega ühe laua taha istuda.

Ühendatud Mulgimaa teemat jätkatakse Aguri sõnul teise rakursi alt üsna pea, kui Karksisse saabub põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

«On oluline, et see püsiks aktiivsena,» lausus ta ja kinnitas, et vallajuhid kutsutakse Karksisse koosolekule, et hakata seadma plaane, kas, kellele ja millal liitumisettepanek teha.

«Vallal peab olema kava, millega edasi minna, mitte ühineda ühinemise pärast,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles