Seeniorid saavad aidata lahingut korraldada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grunwaldi lahing leidis aset 1410. aasta 15. juulil Saksa Ordu ja Poola-Leedu vägede vahel. Fotol on hetk lahingu lavastusest 2003. aastal.
Grunwaldi lahing leidis aset 1410. aasta 15. juulil Saksa Ordu ja Poola-Leedu vägede vahel. Fotol on hetk lahingu lavastusest 2003. aastal. Foto: Internet

Kui seni on eestlastel vabatahtlikest töötegijatest rääkides silme ette kerkinud noored inimesed, siis nüüd saavad säärasel moel maailma avastama minna ka need, kel on vanust rohkem kui 50 aastat.

Hiljuti saatis mittetulundusühing Viljandimaa Vabatahtlike Keskus (VIVAK) laiali meili, milles oli pakkumine vabatahtlikele vanuses 50+, kes saavad tuleval suvel aidata Poolas korraldada ajaloolise Grunwaldi lahingu lavastust.

Telefonikõne VIVAKi juhatuse esimehele Helen Visnapuule kinnitas, et tegemist ei olnud kirja saatja näpuveaga, vaid tõepoolest oodatakse kõnealusest projektist osa võtma soliidsesse ikka jõudnud inimesi.

Mõistagi ei seisne ettevõtmise erakordsus selles, et üle 50aastastele vabatahtlikutöö üle jõu käiks. Asi on hoopis selles, et seni on Eestis levinud niisugused projektid, kus pakutakse vabatahtliku teenistuse võimalust alla 30aastastele noortele. Euroopa eakatele huvilistele avanes programm alles 2009. aastal ning Viljandimaal pakutakse niisugust võimalust  esimest korda.

Helen Visnapuu sõnul kannab kõnealune projekt eesti keelde tõlgituna pealkirja «Eakate vabatahtlik teenistus kultuuride vahetuseks» ning raha tuleb selleks Grundtvigi pidev­õppe programmist.

«Oleme tänavu Eestis ainukesed, kes sellisele projektile rahastuse said. Nüüd otsime kandidaate, kes võiksid meie partnerite juurde Poola vabatahtlikeks minna,» kõneles Visnapuu. Ta lisas, et paaril varasemal aastal on samasugust projekti ellu viinud teisedki Eesti mittetulundusühingud.

Abiks keskaja üritusel

VIVAK teeb koostööd Poola organisatsiooniga, mis kannab tõlgituna nimetust Warmia ja Mazury kunstnike liit. See mittetulundusühing tegeleb täiskasvanute vabaharidusliku kutseõppe ja teaduse arendamise, inimeste vaba aja sisustamise ning palju muuga.

Eesti seenioridele pakub liit võimalust kaasa lüüa keskaja laada ja ajaloolise Grunwaldi lahingu lavastuse korraldamisel. Eestlased saavad aidata luua loodusradu ja miniatuurseid hooneid ning teha käsitööd ja kunsti ning ette valmistada kunstiklasse ja keskaja traditsioonidega seotud töötubasid.

Esimesed kolm vabatahtlikku viibivad Poolas tuleva aasta 18. juunist 16. juulini, kokku neli nädalat. Samasugune võimalus avaneb kolmele eestlasele ka 2013. aastal.

Helen Visnapuu sõnul õpivad vabatahtlikud laada korraldamise ja inimestega suhtlemise kaudu tundma Poola kultuuri, keelt ja kultuuripärandit.

«Vabatahtlikud saavad osa traditsioonilistest õhtusöökidest ja kultuurisündmustest, neil on võimalik kaasa lüüa käsitöö ja toiduvalmistamise töötubades ning uurida kohalikke vaatamisväärsusi,» kirjeldas ta.

Kõige selle käigus tutvustavad eestlased võõrsil oma kodumaad.

Projekti teise osana tulevad juunikuus Eestisse kolm Poola vabatahtlikku, kes aitavad siin käima lükata Viljandi hansapäevi.

Kulud kannab euroliit

Helen Visnapuu tunnistas, et kuigi projekti vastu on huvi tuntud, ei ole ükski kandidaat veel VIVAKile konkreetset taotlust esitanud.

«Inimesed helistavad ja küsivad, kui palju tuleb selles projektis osalemise eest maksta. Ütlen siis neile, et kõik kulud tasub Euroopa Liit ning inimesel peab olema vaid reisimise ja tegutsemise tahe,» kõneles ta.

Visnapuu selgitust mööda kaetakse nii Poola sõitmise kui kohapeal viibimise kulud ning eakad saavad elada lausa hotellis.

«Kui Tallinnas koosolekul käisime, räägiti meile, et kõige vanem inimene, kes selle programmi ajal vabatahtlikust teenistusest osa on võtnud, on olnud umbes 80aastane,» jutustas projekti elluviija. «Mõistagi saavad nad seal teha tööd, mis vastab nende eale ja võimetele.»

Kandideerijatel tulevad kasuks inglise keele põhiteadmised, kuid enne reisi korraldatakse vabatahtlikele ka 40tunnised kursused.

TÄHTAEG

Poola kandideerimise taotlusi oodatakse 17. veebruariks.
• Kandidaatidel tuleb täita ankeet ja seejärel kutsutakse nad intervjuule. Lõplikud tulemused selguvad märtsi algul.
• Lähemat infot saavad huvilised veebilehelt www.vivak.ee.
Allikas: Helen Visnapuu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles