Silma­paistvaid inglise keele õppijaid oli varemgi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu-Mai Loko koos 2001. aastal tema tunnis käinud prints Charlesiga
Tiiu-Mai Loko koos 2001. aastal tema tunnis käinud prints Charlesiga Foto: Repro

Juba enne süvaklasside loomist võrsus Jakobsoni gümnaasiumist tublisid inglise keele oskajaid. Seal on õppinud keeleõpetaja Tiiu-Mai Loko, Briti ordeni kavaler.

Jakobsoni gümnaasiumi kauaaegse õpetaja Maie Kigaste sõnul on Tiiu-Mai Loko — koolipõlves oli tema perekonnanimi Jõgi — silmapaistvamaid vilistlasi, kes on kooli lõpetamise järel valinud erialaks inglise keele.

Tiiu-Mai Loko õppis aastatel 1945—1956 Jakobsoni gümnaasiumis ja lõpetas selle hõbemedaliga. Tema inglise keele õpetaja oli Renathe Vares, kes andis kõnealuses koolis tunde ajavahemikul 1944—1978.

1961. aastal lõpetas Tiiu-Mai Loko Tartu ülikooli inglise filoloogia osakonna ja on pärast seda töötanud üle 40 aasta inglise keele õpetajana.

Loko kirjutatud on 2006. aastal ilmunud inglise keele eriklasside õpik «Let Me Tell You about Estonia». Ta on avaldanud artikleid ajakirjas «Open» ja kirjutanud mälestusteraamatu «Kommunistina kuningriigis», mis ilmus samuti 2006. aastal.

1978. aastal viibis Loko ainukese eestlasena Nõukogude Liidu õpetajate delegatsiooni koosseisus Inglismaal kursustel. Alates 1995. aastast on ta korraldanud ise Suurbritanniasse õpilaste ekskursioone ning olnud giid rohkem kui kümnele rühmale.

Maie Kigaste meenutas juhtumit 2001. aastast, mil Eestis viibis Suurbritannia prints Charles.

«Tartus käis prints Miina Härma gümnaasiumi inglise keele tunnis, kus Tiiu-Mai Loko kõneles teemal «Eelajalooline Inglismaa — Stonehenge»,» jutustas Kigaste. «Õpetajat tänades kinnitas prints Charles, et kuulis temalt palju huvitavat.»

2008. aastal autasustati Jakobsoni gümnaasiumi vilistlast Briti ordeniga ning sellest ajast kirjutatakse tema nime taha tiitel OBE. Samal aastal pälvis ta Tartu Kultuurkapitali aastapreemia.

Enne seda, 2002. aastal oli Lokole antud aasta õpetaja aunimetus.

Praegu peab Tiiu-Mai Loko Kose-Uuemõisas pensionäripõlve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles