Konsul läks Eesti lendurile appi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti välisministeerium saatis Eesti Kasahstani saatkonnas töötava konsuli ajutiselt Tadžikistani tegelema vangistatud Eesti kodaniku, lendur Aleksei Rudenko küsimusega.

Konsuli eesmärk on suhelda Tadžikistani ametivõimude, advokaadi ja Euroopa Liidu riikide esindustega, ütles välisminister Urmas Paet portaalile Delfi. Konsul jõudis Tadžikistani eile.

Samuti peab ametnik jälgima sündmuste kulgu ning vahendama selle kohta teavet Eesti välisministeeriumile.

Vahepeal on sündmustesse sekkunud Tadžikistani prokuratuur, kes vaidlustas Vene ja Eesti kodanikest pilootidele määratud vangistuse teise astme kohtus.

Prokuratuur leiab, et Vene piloodile Vladimir Sadovnitšile ja Eesti piloodile Aleksei Rudenkole langetatud kohtuotsus on liiga karm. Võttes arvesse süüdimõistetute isikuomadusi ja seda, et nad on Tadžikistani strateegiliste partnerriikide kodanikud, palub prokuratuur kohtuotsust pehmendada.

Prokuratuur ei täpsustanud, kas peab kohtuotsuse pehmendamise all silmas karistusaja lühendamist või tingimisi karistust.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis 8. novembril Rudenko ja Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale 8,5 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasid kahe Vene ettevõttele Rolkan Investments kuuluva An-72 lennuki meeskonnad kinni 12. märtsil pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati.

Kohtualused on oma süüd algusest peale eitanud. Nad ütlevad, et said piiriületuseks loa kõigi reeglite järgi ja edastasid selle kohta andmed ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.

Üks lennuk vedas lennukimootorit. Tadžiki võimud peavad seda salakaubaks, aga pilootide sõnul oli see varuosa, mida polnud mõeldud selles Kesk-Aasia riigis müüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles