Maavanemad on ühes poliitliidus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavalitsuse juhtohjad on Lembit Kruuse käes, tema esindab Isamaa ja Res Publica Liitu.
Viljandi maavalitsuse juhtohjad on Lembit Kruuse käes, tema esindab Isamaa ja Res Publica Liitu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maavanemad kuuluvad praegu ainult paari erandiga koalitsioonierakondadesse, kirjutab «Postimees».

Kui äsja Lääne maavanema kandidaadiks esitatud Võru reformierakondlane Innar Mäesalu saab ametisse, on peaaegu kõik maavanemad koalitsiooniparteide liikmed. Erand on Ida-Viru parteitu maavanem Riho Breivel, aga temagi viieaastane ametiaeg lõpeb järgmisel aastal.

Aastatel 2009—2011 on valitsus ametisse määranud (koos nimetatava Lääne maavanemaga) 13 maavanemat, kes kõik kuuluvad Reformierakonda või Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL). Ometi on kõigi viimaste valimiste eel kõlanud üleskutse järgida riigi valitsemise head tava ja hoiduda riigiametnike parteistamisest.

Regionaalminister Siim Kiisleri jutu järgi on paljudes sel teemal peetud aruteludes jäänud kõlama mõte, et parem olgu inimene ühe või teise mõtteviisi pooldaja läbipaistvalt kui varjatult.

Kiisleri sõnul ei maksa silmi sulgeda ka tõsiasja ees, et populaarne maavanem kogub valimistel palju hääli. Viimastel riigikogu valimistel said parlamendikoha Põlva maavanem, IRL-i kuuluv Priit Sibul, ning Lääne maavanem, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Neeme Suur.

Vabariigi valitsuse seaduse järgi nimetab maavanema regionaalministri ettepanekul viieks aastaks ametisse valitsus. Ehkki seadus ütleb, et regionaalminister peab tutvustama maavanemakandidaati kõigepealt maakonna omavalitsusliidu üldkoosolekule ning kuulama ära ja viima valitsusse omavalitsuste arvamuse, on see kohustus muutunud viimastel aastatel formaalsuseks.

Isegi kui omavalitsused ütlevad kindla ei, nagu juhtus Priit Sibula esitamise järel 2007. aastal Põlvamaal, Tiit Leieri puhul 2009. aastal Raplamaal ja Andres Kõivu puhul 2010. aastal Võrumaal, ei ole valitsusliit jätnud endale vajalikku meest ametisse panemata. Regionaalminister Kiisler näeb omavalitsusliitude tahte eiramisel kahte põhjust.

«Üks on see, et maavanem pole omavalitsuste, vaid selgelt riigi esindaja. Teiseks domineerivad praegu enamikus maakondades omavalitsusjuhtidena erakondliku kuuluvusega inimesed või muidu poliitilised figuurid,» märgib ta «Postimehes».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles