Aasta isa Aavo Ots: hea isa peab looma oma lastele raja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Ots oma pere keskel pärast aasta isa tiitliga pärgamist
Aavo Ots oma pere keskel pärast aasta isa tiitliga pärgamist Foto: Laura Oks / Postimees

Eesti naisliit valis tänavu aasta isaks Võrumaalt pärit dirigendi ja muusikapedagoogi Aavo Otsa, kellel on viis last.

«Küllap mängis suurt rolli see, et minu lastel läheb hästi ja minu abikaasa on tubli,» pakkus Ots põhjuseks, miks just talle see tiitel omistati. «Ütleksin, et mina olen perekonnaelu korraldanud ideeliselt, aga abikaasa on suutnud selle läbi aastate kokku viia tsiviileluga. Ainult muusikast ei piisa, et perel oleksid toit, riided ja kõik muud asjad.»

Ots märkis, et hea isa peab mõtlema lastele, looma rajad, mida mööda saaks ellu minna. Tema peres hakkasid isa eeskujul muusikaradu astuma lapsedki, ent Otsa hinnangul peavad järglased eeskuju leidma ka mujalt.

Aasta isa arvates peetakse Eesti ühiskonnas isa rolli tähtsaks. «Ma soovin Eesti isadele jõudu, edu ja kindlasti seda, et kõigil oleks tööd ja armastust oma ligimeste vastu,» ütles Ots.

Presidendiproua Evelin Ilves tervitas tähtpäeva puhul kõiki isasid ning soovitas neil leida tee oma laste juurde.

«Te teate kindlasti oma südames, et isaroll on eluaegne. Selle ameti ja tiitli saab igaveseks. See kestab ka siis, kui elu saab otsa ja te elate edasi oma laste ja lastelaste juttudes, mälestustes ja perekonna pildialbumis,» rääkis ta.

Evelin Ilvese sõnul on kurb, et leidub peresid, kus seesuguseid pilte pole või nende rida ootamatult lõpeb, sest isa on läinud kuskile mujale.

«Elu on keeruline ja iga kooselu ei kesta heas ja halvas, mures ja rõõmus hetkeni, kuni surm selle lahutab. Katki läinud kooselust sündinud lapsed ei pea suurte inimeste elukäänakuid mõistma, ammugi siis nende pärast kannatama,» kinnitas Ilves ja kutsus isasid üles leidma tee kõigi oma laste juurde.

«Oma laste juurde saab ikka leida tagasitee. See võib olla pikk ja raske, sel teel võib kukkuda ja haiget saada. Aga see on olemas ja selle otsale tullakse vastu. Võtke see ette, minge oma laste kõrvale, tagasi ühele pildile,» soovis Ilves.

Tõeline mees on Evelin Ilvese sõnul see, kes oskab armastada ning pole eeskujuks üksnes lastele, vaid ka teistele ja tulevastele isadele. Eeskujud muudavad tema kinnitust mööda ühiskonna tugevamaks ja tervemaks, seetõttu kutsus Ilves üles märkama enda ümber tublisid isasid ja mehi ning tunnustama nende armastust, hoolt ja pingutust.

TIITEL

Aasta isa tiitlit on välja antud 14 korda.
• Sellele aunimetusele võib kandideerida Eesti kodanik, kelle peres kasvab või on üles kasvanud vähemalt kaks tublit last. Kandidaat peab olema pädev ja tunnustatud oma töös ning andma perekonna väärtustamisel head eeskuju ka väljaspool pereringi.
• Mullu valiti aasta isaks Tartu linnapea Urmas Kruuse, varem on selle aunimetuse pälvinud Heinz Valk, Hans Sissas, Lembit Peterson, Mehis Viru, Jaan Sild, Märt Riisenberg, Jaan Kallas, Aarne Mikk, Aare Kabel, Ants Taul, Enno Lend ja Eduard Jaansen.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles