Keskerakonna seeniorid arutlevad pensionide teemal

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juht Helmut Hallemaa
Keskerakonna Viljandimaa piirkonna juht Helmut Hallemaa Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskerakonna Viljandimaa piirkonna seeniorid kogunevad teisipäeval aastakoosolekule, kus käsitletakse pensionide teemat ning erakonna piirkonna esimees tutvustab partei tegevusi, taotlusi ja kavandatavaid ettevõtmisi.

Keskerakonna Viljandimaa piirkonna esimees Helmut Hallemaa rõhutas, et eakad inimesed moodustavad ühiskonnas olulise osa. «Pensionäride osa rahvastikus kasvab Eestis, nii nagu kogu Euroopaski,» teatas Hallemaa. «Nemad on oma kohuse riigi ees täitnud ja oma panuse ühiskonna heaks andnud. Nad väärivad igati väärikat pensionipõlve.»

Tänases Eestis on Hallemaa sõnul sellega aga probleeme, sest pensionid pole tõusnud juba kaks aastat. Järgmise aasta riigieelarves on pensionitõusuks kavandatud keskmiselt vaid 4,4 protsenti.

Keskmine pensionitõus aastas on 160.51 eurot. «Sedagi näidatakse aasta summana, kuus teeb see aga vaid 13.38 eurot,» lisas ta. «Selle tõusu on juba ette ära söönud meie galopeerivad hinnatõusud.»

Seega ei kasva Hallemaa väitel inimeste kasutada olev reaalpension üldse, vaid väheneb.

Keskerakonna seenioride kogu esimees Elmar-Johannes Truu lisas, et praeguse pensioniga on raske toime tulla. «Ülikõrgeks on tõusnud kodukulud, toasoe, toiduainete hinnad jätkavad tõusu. Meie pensionid on samas aga Euroopa väiksemad,» nentis ta.

Alla kahesaja euro suurust pensioni saavad Keskerakonna väitel 100 000 Eesti pensionäri, kes maksavad ausalt kõik maksud, üürid ja muu. «Pärast seda jääb neil korralikel inimestel toidule 1-2 eurot päevas. Kuidas nii ära elada!?» küsis Truu. «Kui Eesti jätkab sotsiaalvallas senisel kursil, on sotsiaalne katastroof vältimatu.» Tegelikkuses on katastroof Truu hinnangul juba alanud. «Inimestel pole raha hammaste raviks. Kui hambad läinud, on ka ülejäänud tervis kiire minema,» teatas ta.

Keskerakonna Viljandimaa piirkond on Hallemaa sõnul oma enam kui kuuesaja liikmega 20aastase erakonna üks suuremaid. Lisaks seenioride kogule on aktiivsed naiskogu KENA ja noortekogu.

«Mõttes on Keskerakonna Viljandimaa piirkonnas lähiajal ellu kutsuda omavalitsuskogu, ettevõtjate kogu ning kodanikeühenduste ja mittetulundusühenduste kogu,» teatas Helmut Hallemaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles