Musta huumori meister tuleb Viljandisse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljutõotav soome naiskirjanik Katja Kettu tuleb Viljandisse.
Paljutõotav soome naiskirjanik Katja Kettu tuleb Viljandisse. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 14. novembril kell 17 kohtub Viljandi linnaraamatukogus lugejatega Rovaniemist pärit noor kirjanik ja animafilmirežissöör Katja Kettu.

Ta on õppinud kirjandust Tampere ülikoolis ning animatsiooni Priit Pärna juhendusel Turu kunstiakadeemias. Koostöö eesti kunstnike ja muusikutega jätkus 2004. aastal Tallinnas, kus Kettu filmis üle poole aasta Priit Pärna käsikirja põhjal linateost «The Easy Writer».

Eesti lugejal on võimalik tutvuda kirjastuses Koolibri värskelt ilmunud romaaniga «Keevitaja», mille on tõlkinud Kadri Jaanits.

Teos räägib Niila Kamsust, kelle parim sõber on orav. Lapimaalt lõunasse keevitajaks põgenenud Kamsu süütunde karikas saab täis Estonia uppumisega ning sisemine sund ajab teda tagasi Põhja-Soome. Karmil maal ootavad teda viltu kasvanud ning hirmuäratavalt sitked naised, kes ei anna oma nõudmistes alla.

Seni on Kettult ilmunud kolm romaani. Kriitikud on kiitnud tema andi luua isikupärast keelt, mis on samal ajal groteskne ja realistlik, ilus ja inetu. Katja Kettut on nimetatud ka mure humoristiks.

Kettu ise arvab enda kohta: «Mulle on öeldud, et keel, mida ma kasutan, on sünge. Minu arvates see ei ole sünge, pigem elav, taltsutamatu, lihalik ja isegi naljakas. Sünged on teemad, sest mida tõsisem on teema, seda rohkem peaks lugeja naerma.»

Kohtumine leiab aset tänu Soome Instituudile, kes tõi meile külla ka Riikka Pulkkise. Vestlust juhib ja tõlgib Anzori Barkalaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles