Suurem piirkiirus kehtis rekordkaua

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmekohalise arvuga tähistatavat kiirust lubavad märgid on pandud talvekorterisse.
Kolmekohalise arvuga tähistatavat kiirust lubavad märgid on pandud talvekorterisse. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tõstetud piirkiiruse märgid olid maanteeameti andmete järgi tänavu üleval rekordiliselt kaua.

Kuigi sünoptikute prognoos ei luba lähipäeviks talvisemat ilma — viimasel ajal on läinud hoopiski soojemaks —, ei taha maanteeamet suuremat piirkiirust nii-öelda viimase hetkeni lubada ja võttis eile märgid maha.

Maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Allan Kasesalu tõdes, et hiljutisel külmemal perioodil oli juba musta jääd.

«Ilma selginedes võib õhutemperatuur ootamatult langeda ning põhjustada teepinnal libedust, seda eriti öötundidel,» lausus ta. «Lisaks muutlikule ilmale muudab sõiduolud keerulisemaks pimedusest tingitud halb nähtavus. Seepärast pidaski maanteeamet vajalikuks suurendatud piirkiirust lubavad märgid maha võtta.»

A- ja B-kategooria sõidukitel 100 ja 110 kilomeetrit tunnis sõita lubavaid liiklusmärke asuti paigaldama 2. mail. Nõnda kehtis suvine piirkiirus ligi kuus kuud järjest.

Kasesalu uuris arhiivist järele, et nii pikalt ja nõnda hilise sügiskuupäevani pole tõstetud piirkiirus kehtinud vähemalt 2003. aastast saadik. Võimalik, et tegu on veelgi eakama rekordiga, kuid varasemate andmete lappamine oleks nõudnud Kasesalu sõnul liiga palju aega.

Suurema kiirusega teelõikude kogupikkus on järjepidevalt kasvanud viimased kuus aastat. Tänavu sai 110 kilomeetrit tunnis sõita 148,1 kilomeetril ja 100 kilomeetrit tunnis 652,9 kilomeetril. Esimest korda ulatus suurendatud piirkiirusega teelõikude koguarv üle kaheksasaja kilomeetri, täpselt öeldes 801 kilomeetrini.

TÄRMIN

Tõstetud piirkiiruse sügisene lõpptähtaeg

• 2003 — 14. oktoober
• 2004 — 8. oktoober
• 2005 — 14. oktoober
• 2006 — 19. oktoober
• 2007 — 10. oktoober
• 2008 — 20. oktoober
• 2009 — 2. oktoober
• 2010 — 12. oktoober
Allikas: maanteeamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles