Korraliku helkuriga paistad pimedas kindlasti silma

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meile meeldis helkurikatset tehes kõige rohkem kass Albert, kes paistab kaugelt silma ja on lihtsalt nunnu. Loomake on valmistatud maanteeameti tellimusel osaühingus Softreflector. Helkurlooma riputavad inimesed pigem aksessuaarina näiteks käekoti külge, kuid sel juhul peaks ohutuse mõttes kasutama lisahelkurit.
Meile meeldis helkurikatset tehes kõige rohkem kass Albert, kes paistab kaugelt silma ja on lihtsalt nunnu. Loomake on valmistatud maanteeameti tellimusel osaühingus Softreflector. Helkurlooma riputavad inimesed pigem aksessuaarina näiteks käekoti külge, kuid sel juhul peaks ohutuse mõttes kasutama lisahelkurit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Õhtud ja hommikud on pimedad ning liigeldes on vaja end nähtavaks teha, pealegi nõuab seda liiklusseadus. «Sakala» uuris, kuidas valida endale õige helkur ja mil viisil võltsi välistada.

Poeletil on helkureid mitut tooni ja kõikvõimaliku kujuga — multifilmitegelastest kuni loomadeni. Samuti teevad ettevaatlikuks tarbijakaitseameti teated helkuritest, mis on müügilt kõrvaldatud, sest ei vasta nõuetele.

Maanteeameti Lääne regiooni liikluskasvatuse osakonna juhataja Sirli Leier soovitas osta valge või heleda erkkollase helkuri, sest need peegeldavad rohkem valgust.

«Oleme teinud õpilastega katseid heledate ja tumedate helkuritega ning saanud tulemuseks, et heledam helkur helgib tunduvalt paremini, olgugi et helkurid on sama firma omad ja vastavad nõuetele,» selgitas ta.

Ise saab katsetada

Sirli Leier õpetas, et hoolikalt tuleks vaadata helkuri pinda: pehme helkur on kvaliteetne, kui sellel on pisikesed kolmnurgad.

«Kõvad plastmasshelkurid, näiteks Talmu, on samuti kvaliteedimärgiga, neid julgen soojalt soovitada,» kiitis Leier.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski-Toomik ütles, et ebakvaliteetset helkurit on silmaga raske eristada. «Võib vaadata suurust ja seda, et helkurile ei oleks trükitud väga palju mustreid ja kirjasid,» lisas ta.

Kes on tarmukam, võib teha pimedal ajal katse, teades, et korralik helkur peab auto lähitulede valgusvihus selgelt eristatav olema juba 130—150 meetri kauguselt.

«Lisaks saab helkuri kvaliteeti kontrollida pimedas ruumis, näidates silmade kõrguselt taskulambiga selle peale,» õpetas Leier.

Kui selgub, et helkur ei vasta nõuetele, tuleb tarbijal pöörduda kauplusesse, kust see on ostetud, ja tal on õigus raha tagasi saada.

Sirli Leieri sõnul tuleb helkurribasid rõivastele kinnitades silmas pidada, et need jääksid autotulede kõrgusele ehk 40—50 sentimeetrit maapinnast. Ribasid paigutades on tähtis, et need oleksid nähtavad eest, tagant ja küljelt.

Viljandi kaupluses Kangas ja Nööp oli õmmeldavat helkurpaela kahes laiuses: viiesentimeetrine meetrihinnaga 2.61 eurot ja kahesentimeetrine, 1.34 ja 0.96 eurot meeter. Samuti oli kleebitavat helkurriiet mõõtmetega 10 x 20 sentimeetrit, hinnaga 4.03 eurot. Lisaks oli müügil pealetriigitavaid aplikatsioone hinnaga 3.07 eurot tükk.

Ka helkur vananeb

Mõistlik oleks pimedal ajal koeraga jalutama minnes ka talle helkur külge panna. «Olen näinud isegi helkurveste, mida koertele selga tõmmatakse. Lemmikloomakauplustest tasub võimalusi uurida,» rääkis Sirli Leier.

Tema arvates ei teeks paha ka lapsevankrile või -kärule helkur külge riputada, kuigi päris paljudel on juba helkurribad olemas.

Kehtivusaega helkuritel ei ole, kuid kogemused näitavad, et kui helkurit iga päev kanda, selle pind kulub ja järgmisel hooajal ei pruugi see enam kvaliteetne olla.

«Eriti kuluvad riidest helkurid, mis mõnikord pesumasinas kogemata ära pestakse. Samuti kuluvad helkurid laste tunkedel ja spordirõivastel, mis pesumasinast läbi käivad. Oma tööd teevad nii pesupulber kui tsentrifuug,» nentis ta.

Valgel ajal, kui helkurit ei ole vaja kasutada, soovitab liiklusspetsialist kanda seda taskus või kotis.

Lisaks toonitas Leier, et helkur peab pimedal ajal ja halva nähtavuse korral küljes olema aotojuhil, kui ta sõidukist väljub. «Niipea kui sõidukiuks sulgub, on juht jalakäija. Selle vastu eksitakse vahest kõige rohkem,» lausus ta.

Meenutagem siinkohal: uus liiklusseadus näeb ette, et pimedal ajal liigeldes tuleb helkurit kanda ka asulas. Autojuhil on kohustus pimedas ja halva nähtavuse korral kanda ohutusvesti siis, kui teel on vaja teha hädapeatus ning viibida sõiduteel. Ohutusvest peab vastama standardi CE EN471 klassi 2 ohutusrõivastuse nõuetele.

Oma silm on kuningas

Kaasas sõpradelt ja kolleegidelt laenatud 15 helkurit, tumedates rõivastes täiskasvanu ja heleda kostüümiga laps, suundusime kella 19.30 paiku hõreda liiklusega maanteele, et uurida, kuidas abivahendid toimivad.

Olukord oli nagu päris: kas ja kui kaugelt märkab roolikeeraja helkuriga kõndijat?

Kinnitasime katseisikutele helkurid varruka, nööbi, tasku ja pükste külge. Selgus nõrk koht: enamiku helkuritega kaasas olevad haaknõelad väändusid läbi riide vajutades kas kõveraks või plaksasid sootuks pooleks.

Seejärel suunasime helkuritega ülepuistatud abilistele 150 meetri kauguselt auto lähituled. Kõige paremini sillerdasid vastu lapse püksisäärele ja jopeservale õmmeldud helkurribad, kuigi laps oli isa kukil ehk siis autotulede vihust kõrgemal. Samuti siras vastu mudilase peos olev kassikujuline helkur. Näha olid kõik heledad helkurid.

Järgmisena klõpsasime põlema auto täistuled. Alles siis tulid pimeduse varjust nähtavale värvilised helkurid. Samuti leidsime, et helkuri õige koht on täiskasvanul tõepoolest külje peal põlve kõrgusel.

Kas seda just puhta kullana võtta, kuid fotograafiga jõudsime järeldusele, et see helkur, mida ei saa pildistada, sest see läigib vastu, helgib pimedas hästi!

NÕUDED
Mida peab helkurit ostes jälgima?
• Helkur peab olema pakendis.
• Toote nimetus peab olema helkur (vesti puhul helkurvest või ohutusvest).
• Pakendil peavad olema tootja andmed.
• Tootel või pakendil peab olema CE märgis.
• Tootel või pakendil peab olema viide standardile EN 13356: 2001, mis sätestab helkurite kvaliteedinõuded.
• Helkuril peab olema peegeldavat pinda 15—50 ruutsentimeetrit ühe külje kohta. Ehk helkur peab olema vähemalt viie sentimeetri laiune. Kui see on näiteks ruudukujuline helkur, siis minimaalselt 25 ruutsentimeetrit. Kui on viiesentimeetrise läbimõõduga ringikujuline helkur, on helkivat pinda veidi vähem.
• Kaasas peab olema eestikeelne kasutusjuhend teksti või pildina. Näide: «Kinnita helkur riiete paremale, sõiduteepoolsele küljele nii, et see jääb rippuma umbes põlve kõrgusele. Kasuta helkurit nii hämaral kui pimedal ajal. Kõnniteeta teel liigu alati vasakpoolsel teepeenral, näoga vastutulevate autode poole! Vaheta kulunud või katkine helkur kohe uue vastu!»
Allikad: tarbijakaitseamet, Sirli Leier

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles