Ühinenud Ajalehed hakkab kirjastama tasuta ajakirju

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Rohtla asub 1. detsembril tööle Ühinenud Ajalehtede kirjastuse peatoimetajana.
Eve Rohtla asub 1. detsembril tööle Ühinenud Ajalehtede kirjastuse peatoimetajana. Foto: Elmo Riig / Sakala

Seni põhiliselt maakonnalehti väljaandnud aktsiaselts Ühinenud Ajalehed hakkab kirjastama tasuta ajakirju. Oktoobris ilmus pilootprojektina ajakiri elukogenud inimesele «60+». Detsembri algul tuleb välja ajakiri teadlikule tarbijale «Osuti». Mõlema tiraaž on 40 000.

«60+» ja «Osuti» esiknumbrite peatoimetaja on ajalehe «Sakala» peatoimetaja Eve Rohtla. 1. detsembrist asub Rohtla tööle Ühinenud Ajalehtede kirjastuse peatoimetajana ning «Sakala» uueks peatoimetajaks saab Hans Väre, kes on töötanud samas lehes ajakirjanikuna 2001. aastast.

Aastatel 1997—2001 õppis Väre Tartu ülikooli sotsiaalteaduskonnas ajakirjandust, enne «Sakalasse» tööle asumist on ta kirjutanud «Lääne Elus», «Äripäevas» ja «Postimehe» majanduskülgedel.

Väre sõnul kavatseb ta peatoimetajana rõhuda veelgi rohkem ajakirjanduslikule kvaliteedile, sest lugejad vajavad just seda üha enam.

«Internetiajastul jõuab inimesteni tohutus koguses teavet, kuid usaldusväärne, oluline ja huvitavalt esitatud info muutub üha haruldasemaks,» tõdes ta. «Ometi pole hea ajakirjanduse koht punases raamatus. Kui mitte mujal, siis «Sakalas» on talle kindlasti kodu.»

Väre lausus, et juba Jakobsoni aegadest saadik on «Sakala» tahtnud olla lugejale heaks nõuandjaks igapäevamuredega toimetulekul ja teejuhiks ühiskonnas toimuva analüüsimisel. «Selles suhtes pole midagi muutunud, kuid me peame seda tegema köitvamalt ja läbimõeldumalt kui varem.»

Väre lisas, et võtab «Sakala» Rohtlalt üle väga heas seisus, mida tõestab ka viimaselt pressipreemiate jagamiselt maakonnalehtede seas saadud kolmikvõit. «Meil on suurepärane kollektiiv, parimad lugejad ja ilus uus kujundus. See kõik loob tugeva platvormi, et edaspidi veelgi põnevamat lehte teha,» kinnitas ta.

Eve Rohtla sõnul soovib ta uues ametis pühenduda ühele Eesti suuremaarvulisele ning samas elutargale ja tänuväärsele lugejaskonnale. «Püüan viie tubli maakonnalehe parimate kirjutajate abiga teha ajakirja, mis on ennekõike sisukas nõuandja, aga pakub ka meeleolukat lugemist,» lisas Eve Rohtla.

«Sakalas» peatoimetajana töötatud 16 aastat on talle tema jutu järgi andnud suurepärased töökaaslased, koduse töökeskkonna ja targad lugejad, kes on nende aastate jooksul ka kõige raskematel hetkedel õpetanud tegema parimat ajakirjandust.

«Mul on väga hea meel, et meie ideega tuli kaasa kogenud ajakirjanik ja peatoimetaja Eve Rohtla, kes on varem toimetanud ka ETV saadet «Prillitoos»,» nentis aktsiaseltsi Ühinenud Ajalehed nõukogu liige Margus Mets.

«Teame, et ajakirjade turg on väga konkurentsitihe, kuid meie eelis on suured tiraažid, mis jõuavad täpsete sihtrühmadeni. Ajakirja «60+» esiknumber oli edukam, kui oskasime loota. Lugeja hindas kõrgelt nõuandvat sisu ning reklaamiandja talle vajalikku sihtgruppi,» rääkis ta.

«Et Eestis on üle 300 000 pensionäri, võib selle ajakirja mõne numbri tiraaž ulatuda isegi 100 000ni. Järgmisel aastal on kavas anda välja kuni kuus numbrit. Pikemas perspektiivis kavatseme muuta «60+» kuukirjaks,» kirjeldas ta tulevikuplaane.

Ühinenud Ajalehed kirjastab viit maakonnalehte: «Pärnu Postimeest», «Sakalat», «Virumaa Teatajat», «Järva Teatajat» ja «Valgamaalast».

Turistide tasuta infoteatmikku «Pärnu In This Week» on Ühinenud Ajalehed välja andnud juba kümmekond aastat. Tasuta nädalalehti on kirjastatud Pärnus, Viljandis ja Võrus. Tänavu kevadel ilmusid esimesed koolilõpetajatele mõeldud tasuta ajakirjad «Koolilõpp» kogutiraažiga 12 000.

«Me tuleme ajakirjade turule, sest tahame firmana kasvada,» põhjendab ASi Ühinenud Ajalehed juhatuse esimees Peep Kala. «Meil on 145 kirjastamist ja kohalikke olusid hästi tundvat töötajat, toimetuste-, tugiisikute ja allikate võrk üle Eesti, uuendatud programmidega väga hea arvutipark ning tugevad ja pikaajalised lepingulised koostööpartnerid. Seega on meil kõik eeldused arenguks ja uute ideede rakendamiseks. »

Ühinenud Ajalehtede omanikud on Eesti Meedia (66 protsenti) ja Pressinvest (34 protsenti). Firma selle aasta käibeks prognoositakse 4,6 miljonit ja kasumiks 300 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles